Αναιρεί το Ισραήλ τις κυρώσεις σε δημοσιογράφους για την συμμετοχή τους στο στολίσκο της Γάζας

Οι ισραηλινές αρχές αναθεώρησαν την Δευτέρα την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στους ξένους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν στο διεθνή στολίσκο ο οποίος θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Την Κυριακή ο Όρεν Χέρμαν, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης (GPO) έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα σε μέσα ενημέρωσης προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους ότι θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ για μια δεκαετία στην περίπτωση που συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «το άκουσε στις ειδήσεις και ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεση γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μόσε Γιαάλον. «Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε όσο και εγώ ακούγοντάς το. Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τα μέσα ενημέρωσης (αν έχουν επιβιβαστεί στα πλοία). Είναι προτιμότερο να μην συγκρουστούμε μαζί τους», πρόσθεσε ο Γιαάλον, χωρίς να αποκαλύψει ποιος έλαβε την απόφαση.

Ο Νετανιάχου έκανε επίσης γνωστό ότι θα επιτρέψει σε ισραηλινά και ξένα μέσα ενημέρωσης να επιβιβαστούν στα πολεμικά πλοία που θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν το στολίσκο «προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων».

Η προειδοποίηση του GPO προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενώ επικρίθηκε και από ορισμένα τοπικά μέσα και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πηγή: skai.gr