Σε επίπεδα Τσερνόμπιλ η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα

Στην υψηλότερη βαθμίδα κρισιμότητας της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, στο επίπεδο 7, αναβάθμισε την Τρίτη η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα, τοποθετώντας την σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο, η αρχή διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί «δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7» της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον».

«Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ είχε καταταχθεί μέχρι σήμερα στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, και σημαίνει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον».

Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, εκδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ασχολείται με την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.

Ναότο Καν: Σταθεροποιείται η κατάσταση
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «σταθεροποιείται βήμα-βήμα» και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.
«Βήμα-βήμα σταθεροποιείται η κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού. Η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Ερωτηθείς για τη φανερή αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του αυτές και την απόφαση για αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στο επίπεδο 7, την ανώτερη βαθμίδα της διεθνώς αναγνωρισμένης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ο Ναότο Καν απάντησε: «Επανεξετάσαμε τη διαβάθμιση με βάση τις μετρήσεις για την ακτίνα διασποράς της ραδιενέργειας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η υγεία των πολιτών είναι η βασική αρχή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Ο Καν κάλεσε τους Ιάπωνες «να συνεχίσουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους» μετά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την καταστροφή της 11ης Μαρτίου από το σεισμό και το τσουνάμι.
Πηγή: skai.gr