Κλείσιμο

Ο Γιέρτσι Μπούζεκ νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής

Ο 69χρονος Πολωνός, πρώην πρωθυπουργός, Γιέρτσι Μπούζεκ, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον α' γύρο και με την άνετη πλειοψηφία των 555 ψήφων σε σύνολο 713 παρόντων ευρωβουλευτών. Στη σχετική διαδικασία, 69 ευρωβουλευτές επέλεξαν τη λευκή ψήφο ή την αποχή, ενώ 89 ψήφους έλαβε η αντίπαλός του, η Σουηδή Εύα Μπρίτ Σβένσσον, από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Η εκλογή του κ. Μπούζεκ, του πρώτου προέδρου που προέρχεται από τα λεγόμενα "νέα μέλη", αποτελεί τη συνέχεια της "τεχνικής συμφωνίας" στην οποία κατέληξαν οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ευρωβουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σύμφωνα με την οποία κατά το πρώτο ήμισυ της συνόδου, στα 2,5 δηλαδή χρόνια, θα προεδρεύσει ο Γ. Μπούζεκ (εκ μέρους του Ε.Λ.Κ.) και στο δεύτερο ήμισυ θα προεδρεύσει - εκτός απροόπτου - ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς.

Η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωβουλής ήταν η πρώτη πράξη του νέου σώματος των ευρωβουλευτών, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, και χαιρετίστηκε από τους αρχηγούς όλων των πολιτικών ομάδων - ακόμη και αυτών που δεν ήταν μέρος της "τεχνικής συμφωνίας".

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου), Γκι Φέρχοφσταντ, υπογράμμισε προς τον νέο πρόεδρο πως έχει την "πλήρη υποστήριξη ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς - με την επιφύλαξη της "προσοχής, που πρέπει να αποδίδουμε στην ιστορία" - τόνισε πως η εκλογή του κ. Μπούζεκ "αποτελεί μια ιστορική στιγμή, καθώς σημειώθηκε στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και στα 5 χρόνια από την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ".

Την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωβουλής εξέφρασε τέλος και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο, ο οποίος σε μια "προεκλογικού ύφους" παρέμβασή του, σήμερα (ενόψει της επανεκλογής του στην ίδια θέση τον Σεπτέμβιο), τόνισε πως "η συνθήκη της Λισαβώνας, που έχει ήδη επικυρωθεί από 26 εθνικά Κοινοβούλια, προβλέπει ενισχυμένο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής σε ομιλία του πριν από τη ψηφοφορία, τόνισε πως η εκλογή του θα σημάνει "το τέλος του διαχωρισμού ανάμεσα στα παλαιά και τα νέα μέλη της ΕΕ", ενώ ως σημαντικά προβλήματα της εποχής μνημόνευσε την οικονομική κρίση, την ενεργειακή ασφάλεια, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τη δημογραφική κρίση". Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας "στρατηγικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ".

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χ. Γ. Πέτερινγκ, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδοχή του, ενώ έλαβε ως αναμνηστικό δώρο από τον κ. Μπούζεκ ένα αγαλματάκι της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων και πολιούχο της ιδιαιτέρας του πατρίδας, της Σιλεσίας.


Πηγή: skai.gr