ΗΠΑ: Χιλιάδες τα αιτήματα των αρχών για προσωπικά δεδομένα από το Facebook

Σχεδόν 10.000 αιτήματα για παροχή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, είχε δεχθεί το Facebook από τις αμερικανικές αρχές, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, τα αιτήματα αυτά αφορούσαν περίπου το διπλάσιο αριθμό λογαριασμών και είχαν σχέση είτε με το κοινό έγκλημα, είτε με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Microsoft, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε περίπου 7.000 αιτήματα για πληροφορίες που αφορούσαν σχεδόν 32.000 λογαριασμούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, εταιρίες όπως οι  Facebook, Google, Yahoo, Apple and Microsoft, είχαν δώσει άμεση πρόσβαση στην αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες για τους χρήστες τους.

Οι εταιρίες πάντως διέψευσαν τα δημοσιεύματα και είπαν ότι ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με τα νόμιμα αιτήματα που δέχτηκαν.

Ορισμένες μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές την άδεια να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματα που είχαν δεχθεί.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους χρήστες, ο δικηγόρος του Facebook, Ted Ullyot, έγραψε στο μπλογκ της εταιρίας, ότι μετά από συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές, θα μπορούν να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τα αιτήματα που τους έχουν γίνει από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας.

Όπως εξήγησε, τα αιτήματα ποικίλλουν, από πληροφορίες για αναζήτηση χαμένων παιδιών, εντοπισμό δραπετών, αλλά και έρευνες για τρομοκρατικές απειλές.

Είπε ακόμα, ότι ο αριθμός των αιτημάτων αντιστοιχεί μόλις στο 1% των ενεργών χρηστών του Facebook.


Πηγή: skai.gr