Τεχνολογία

ΕκτύπωσηΑγαπημένα
 Επικοινωνία με συντάκτηΜέγεθος Κειμένου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπέρταση και καφές

01/09/2010 | 10:41Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 01/09/2010

Έρευνα καρδιολόγων της 1ης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας, δείχνει ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ (ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα) από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους, όσον αφορά στην ικανότητα των τελευταίων να διαστέλλονται και να έχουν ελαστικότητα, πράγμα που απομακρύνει την πιθανότητα αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιοπάθειας.

Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2009, σε μια ομάδα 343 ανδρών και 330 γυναικών ηλικίας 65 - 100 ετών, όλων κατοίκων της Ικαρίας.

Το νησί επιλέχθηκε λόγω του μεγάλου προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού του, καθώς οι κάτοικοι άνω των 90 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τον μέσο όρο.

Η ικανότητα διαστολής αποτελεί μέτρο για την ελαστικότητα των αρτηριών και, όταν είναι μικρή, αποτελεί δείκτη αρτηριοσκλήρυνσης και πιθανών καρδιοαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον.

Επειδή η υπέρταση προκαλεί αύξηση του "φορτίου" του αίματος που διέρχεται από την καρδιά, προκαλεί μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία και νευρο-ορμονικές επιδράσεις που καταλήγουν σε αύξηση της ακαμψίας των αγγείων και σε μειωμένη ελαστικότητα των αρτηριών.

Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν, ιδιαίτερα, την επίπτωση του καφέ στην καρδιολογική υγεία των κατοίκων, με δεδομένο αφενός ότι η κατανάλωσή του είναι συχνή στον ελληνικό πληθυσμό και, αφετέρου, ότι μέχρι τώρα στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί αντικρουόμενες διαπιστώσεις σχετικά με την επίπτωσή του στην καρδιοαγγειακή υγεία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν, ιδιαίτερα, την επίπτωση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ σε 235 κατοίκους της Ικαρίας οι οποίοι είχαν υπέρταση, σε συνδυασμό με τις λοιπές διατροφικές συνήθειές τους. Έτσι, κατέληξαν με βεβαιότητα στη διαπίστωση ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ έχει επωφελή επίδραση στην κατάσταση των αρτηριών. Η ευεργετική αυτή επίδραση αποδίδεται από τους ερευνητές στις χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ, ειδικά στον ελληνικό παραδοσιακό καφέ, που περιέχει υψηλής ποσότητας διτερπένια.

Εξάλλου, το καφεϊκό οξύ φαίνεται να βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία μειώνοντας την οξείδωση. Επιπλέον, άλλες θρεπτικές ουσίες σε μικρές ποσότητες, που επίσης περιέχονται στον καφέ, όπως τα φλαβονοειδή, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη Ε κ.α., συνεισφέρουν στην επωφελή δράση του καφέ, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.


ΕκτύπωσηΑγαπημένα
 
Απογειώνονται οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν το λειτουργικό Android
Το ξέσπασμα «πυρετού iPhone» κατέστησε την Apple την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατασκευάστρια έξυπνων κινητών το …
08.02.2012, 16:04
Social Media: Χρήσιμα και δημιουργικά εργαλεία
Τα Social Media ήρθαν όχι μόνο για να μείνουν αλλά και για να ενσωματωθούν στη ζωή των επιχειρήσεων. Το συμπέρ…
08.02.2012, 14:56
Νανοτεχνολογία made in Greece!
Μέσα στο 2012 η Glonatech θα φτιάξει βιομηχανική μονάδα παραγωγής νανοσωλήνων άνθρακα στην ΒΙΠΕ Λαμίας. Μέχρι…
06.02.2012, 06:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-Η NASA "φώτισε" για πρώτη φορά τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης (video)
Τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, "φώτισε" για πρώτη φορά ο φακός σκάφους της NASA. Η αθέατη πλευρά της Σελήνη…
04.02.2012, 10:47
Η Facebook πουλά μετοχές
Ο εξαιρετικά επιτυχημένος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, διαθέτει για πρώτη φορά μετοχές της εταιρεί…
03.02.2012, 15:18
Δυναμική είσοδος του Kinect της Microsoft στον κόσμο των PC
Μία νέα έκδοση του δημοφιλούς αισθητήρα κίνησής της, Kinect, λανσάρει η Microsoft, η οποία είναι σχεδιασμένη γ…
02.02.2012, 17:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της ανθρώπινης σκέψης
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια πρωτότυπη μέθοδο για την αναδόμηση των λέξ…
01.02.2012, 20:50
«Συμμαχία» κατά του phishing
Συμμαχία με στόχο την αντιμετώπιση των απατών «phishing» ανακοίνωσαν 15 κορυφαίες φίρμες του χώρου της τεχνολο…
01.02.2012, 16:24
Live video chat με τον Ομπάμα
Τουλάχιστον 133.000 ερωτήσεις υποβλήθηκαν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εφανίστηκε «ζωντανά» …
31.01.2012, 16:33
Κινέζος ακτιβιστής δικάζεται για ένα ποίημα και μερικά μηνύματα στο Skype
Ένα ποίημα και κάποια μηνύματα στο Skype επικαλούνται ως στοιχεία οι Κινέζοι εισαγγελείς εναντίον του Ζου Γιου…
31.01.2012, 15:25

Προηγούμενη  1 | 2 | 3 | 4 Επόμενη