Μακρόπνοο πλάνο για την ελληνική κωπηλασία

Το πλάνο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016 παρουσίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς σε εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της εθνικής ομάδας κωπηλασίας: της Αλεξάνδρας Τσιάβου και της Χριστίνας Γιαζιτζίδου που πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ γυναικών στους Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και των τριών ανδρικών πληρωμάτων που πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις (4η, 8η και 9η θέση στις κατηγορίες τους).

Το πλάνο, υπό τον τίτλο Keep Rowing Greece στοχεύει, σύμφωνα με τον κ. Καρρά, στην ανάδειξη της κωπηλασίας σε τρίτο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα. «Με την παραμονή της στην κορυφή της παγκόσμιας κωπηλασίας η ελληνική ομάδα αποδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας, η οποία έχει επιτευχθεί με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, τη συμβολή των ομοσπονδιακών προπονητών αλλά και την οργανωμένη δουλειά από την ομάδα συνολικά, συμπεριλαμβανομένου και του γιατρού της ομάδας», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καρράς.

Μέσο επίτευξης των στόχων είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τους πάνω από 40 κωπηλάτες που προπονούνται με προοπτικές πρωταθλητισμού, αλλά υπό συνθήκες δύσκολες. Για το λόγο αυτό αξιωματούχοι, προπονητές και αθλητές της ομοσπονδίας κωπηλασίας απηύθυναν μία αξιοπρεπέστατη έκκληση στους επιφανείς παράγοντες της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο και όχι μόνο να συμβάλλουν οικονομικά στη στήριξη του αθλήματος που τα τελευταία χρόνια έχει τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και διακρίσεων για την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στους στόχους του προγράμματος είναι επίσης η ανάπτυξη 35 πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν τις δυνατότητες να προβληθούν ως κωπηλατικοί προορισμοί παγκοσμίου επιπέδου.

Ο Ιταλός προπονητής της ομάδας Τζιάνι Ποστιλιόνε εξήρε στη σύντομη παρέμβασή του την προσπάθεια των αθλητών και τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για το αγώνισμα της κωπηλασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν στην Ελλάδα εγκαταστάσεις παγκοσμίου επιπέδου που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις.

Οι αθλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς είναι απλήρωτοι επί μεγάλο διάστημα και συμπλήρωσαν ότι η λύση είναι να στραφούν στους ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν τη βοήθεια των ΜΜΕ, δεδομένου ότι η κωπηλασία είναι άθλημα χωρίς μεγάλη προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Υπογράμμισαν επίσης ότι πρόκειται για μία πολύ ελπιδοφόρα ομάδα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός, αλλά επίσης ότι οι νέοι αθλητές χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Την απόλυτη στήριξη της ελληνικής παροικίας εξέφρασε η Χρυσάνθη Λαιμού, πρέσβειρα του αθλήματος της κωπηλασίας στη Μεγάλη Βρετανία. Η κα. Λαιμού τόνισε ότι η ελληνική παροικία παρακολούθησε «με αγωνία και συγκίνηση» την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι θα είναι διαρκώς κοντά τους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο