Κλείσιμο

Ρεχάγκελ: επιστροφή στις ρίζες

«Μηχανισμός στήριξης από την Ελλάδα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung την άφιξη του Όττο Ρεχάγκελ το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο, για να αναλάβει την ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά: την παραπαίουσα Χέρτα, που απειλείται με υποβιβασμό. Φαίνεται ότι και για τους ίδιους τους Γερμανούς ο «πρωταθλητής Ευρώπης του 2004» θεωρείται πλέον ολίγον Έλληνας. Ο ίδιος όμως επιλέγει ως πατρίδα του την Πρωσία, τη ραχοκοκαλιά της ενιαίας Γερμανίας του Μπίσμαρκ, που φημίζεται για την πειθαρχία και την εργατικότητά της. «Είμαι Πρώσος, πιστεύω ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δουλειά» δήλωσε ο Ρεχάγκελ στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο Βερολίνο.

Στη Χέρτα τον περιμένει πολλή δουλειά. Μπορεί οι Βερολινέζοι να συμβιβάζονται με το να ζουν στη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς ποδοσφαιρική ομάδα της προκοπής, αλλά αρνούνται να δεχθούν τον ευτελισμό του υποβιβασμού για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Ο Ρεχάγκελ έχει μπροστά του δώδεκα παιχνίδια για να κρατήσει τη Χέρτα στη Μπούντεσλιγκα. Άλλωστε θεωρείται ο καλύτερος για ειδικές αποστολές. Άρχισε την προπονητική του καριέρα το 1981 εξασφαλίζοντας την άνοδο της άσημης τότε Βέρντερ Βρέμης στα σαλόνια της Μπούντεσλιγκα. Έμεινε στη Βρέμη 14 χρόνια μαζεύοντας τίτλους. Με την Κάϊζερσλαουτερν ανέβηκε κατηγορία και την επόμενη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα Γερμανίας. Ακολούθησε το ποδοσφαιρικό θαύμα της Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Το μυστικό της επιτυχίας

Πώς τα καταφέρνει; Ο αδελφικός του φίλος Γιούργκεν Φλιμ, ποδοσφαιρόφιλος διευθυντής της κρατικής όπερας του Βερολίνου (!) δίνει τη δική του εξήγηση με ένα παράδειγμα: Το 1987 η Βέρντερ έπαιζε εντός έδρας με την Άντερλεχτ για το Τσάμπιονς Λιγκ και στο ημίχρονο έχανε 0-3. Στο διάλειμμα ο Ρεχάγκελ «έβαλε φωτιά» στους παίκτες του και τελικά η Βέρντερ γύρισε το παιχνίδι και κέρδισε 5-3.

Ο επίσης αδελφικός του φίλος Βίλυ Λέμκε, παλαιότερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βέρντερ, λέει ότι ο Ρεχάγκελ είναι απλά τρελαμένος με το ποδόσφαιρο. «Είναι χαρισματικός. Δίνει στους παίκτες του την αίσθηση ότι θα κάνει τα πάντα για εκείνους, θα τους δώσει ό,τι χρειάζονται, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει κι εκείνοι να κάνουν τα πάντα για την επιτυχία. Τότε η ομάδα λειτουργεί σαν μία γροθιά. Αν οι παίκτες της Χέρτα καταλάβουν ότι δεν είναι απλώς μισθοφόροι, θα πετύχουν τον στόχο τους».

«Δυναμό Βρέμης» αποκαλούσαν σκωπτικά οι Γερμανοί ποδοσφαιρόφιλοι τη χρυσή Βέρντερ του Ρεχάγκελ. Ο χερ Όττο δεν απαιτεί μόνο ομαδικότητα, αλλά και απόλυτη πειθαρχία. Λέει ότι είναι ένας «δημοκρατικός δικτάτωρ» και θέλει «παίκτες που να χειρίζονται τη μπάλα καλύτερα από το μικρόφωνο». Για τους καλομαθημένους Βερολινέζους έχει να πει τα εξής: «Έχουμε δώδεκα παιχνίδια και έναν μόνο στόχο, την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Για να γίνει αυτό οι παίκτες πρέπει να ξεχάσουν ό,τιδήποτε υπάρχει έξω από το γήπεδο. Το εγώ του καθενός θα υποχωρήσει μπροστά στην ομάδα. Όποιος διαφωνεί με αυτούς τους κανόνες, να μου το πει από τώρα».

Ρεχάγκελ εναντίον όλων

Φυσικά με αυτή τη νοοτροπία δεν μπορείς να κάνεις μόνο φίλους. Το 1995 δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στην πανίσχυρη Μπάγιερν, γιατί δεν ταίριαζε στις ίντριγκες της ομάδας και στην κοσμική ζωή του Μονάχου. Λένε μάλιστα ότι «του την έδωσε» όταν τον περιέλαβε η περιώνυμη «Μπιλντ» με διαρροές από τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης και οι παπαράτσι ξημεροβραδιάζονταν μπροστά στην πόρτα του. Μετά από λίγα χρόνια έφυγε και από την Καϊζερσλάουτερν, γιατί τσακώθηκε με τον μάνατζερ της ομάδας και πρώην διεθνή παίκτη Χανς Πέτερ Μπρίγκελ λέγοντάς του: «Όταν κερδίσεις κι εσύ ένα πρωτάθλημα, τότε να έρθεις να μου κάνεις κριτική».

Ο μισθός του Ρεχάγκελ στη Χέρτα δεν έχει γίνει γνωστός. Οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν πάντως ότι αν η ομάδα παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία θα πάρει μπόνους 250.000 ευρώ. Ελάχιστα χρήματα μπροστά στα εκατομμύρια που θα χάσει η Χέρτα σε περίπτωση υποβιβασμού από τη Μπούντεσλιγκα.
Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου, Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου