Βουλή: Αυτή θα είναι η νέα διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια (pic+vid)

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και της δύναμης των κομμάτων μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επιφέρουν ανακατατάξεις και στην χωροταξία εντός της Ολομέλειας της Βουλής, με μετακομίσεις στα βουλευτικά έδρανα και συνύπαρξη δίπλα δίπλα παλαιών συντρόφων και νυν άσπονδων εχθρών όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν πλέον τέσσερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της νέας σύνθεσης των 300 μελών της εθνικής αντιπροσωπείας και του προγραμματισμού που έχει γίνει, η ΝΔ ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα διατηρήσει τα βουλευτικά έδρανα μπροστά και στο κέντρο στη δεξιά πτέρυγα της Ολομέλειας, καταλαμβάνοντας παράλληλα μετά την αύξηση των μελών της σε 158 και το χώρο που καθόταν στην προηγούμενη Βουλή η Χρυσή Αυγή, καθώς και τα ορεινά έδρανα στο κέντρο της αίθουσας και λίγα από εκείνα που καταλάμβανε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει της νέας διάταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιωματική αντιπολίτευση εφεξής, διατηρεί επίσης τα βασικά βουλευτικά έδρανα που καταλάμβανε στα αριστερά της αίθουσας της Ολομέλειας με επέκταση πλέον προς τα πίσω στα αριστερά ορεινά, χάνοντας το κέντρο λόγω μείωσης του αριθμού των βουλευτών περίπου κατά 1/3.

Στα πρώτα μπροστινά έδρανα ακριβώς στο κέντρο της αίθουσας και κάτω από το Προεδρείο, που είχαν διατεθεί στην προηγούμενη Βουλή στον ΣΥΡΙΖΑ, μετακομίζει μετά από πολλά χρόνια ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη το Κίνημα Αλλαγής από τις πίσω θέσεις του κέντρου, όπου θα τοποθετηθούν οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου όπως αποτυπώνεται με μοβ χρώμα στο σχετικό σχεδιάγραμμα, πιθανότατα κατόπιν άρνησης του κ. Βελόπουλου να καθίσουν στα παλαιά έδρανα της Χρυσής Αυγής για την αποφυγή συμψηφισμών.  

Αμετακίνητοι στις θέσεις που καθόταν και στην προηγούμενη Βουλή, δηλαδή, στα μπροστινά έδρανα αριστερά της Ολομέλειας, θα καθίσουν και αυτή τη φορά παραδοσιακά οι 15 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα έδρανα που επελέγη να καταλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης με τους 8 βουλευτές του, καθώς θα βρίσκεται κυριολεκτικά περικυκλωμένος από τους  πρώην «συντρόφους» του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του - με κίτρινο χρώμα στο σχεδιάγραμμα - θα καταλάβει τη δεύτερη σειρά των εδράνων όπως ξεκινούν στα αριστερά της αίθουσας, τα οποία τοποθετούνται ταυτοχρόνως πίσω από την πρώτη σειρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς δίπλα σε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μπροστά από εκείνους που θα καθίσουν στα ορεινά της ίδιας πλευράς.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά