Μητσοτάκης: O πατέρας μου παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος

Εκτενή αναφορά στους γονείς του έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος.

Ο κ Μητσοτάκης είπε ότι ο πατέρας του γεννήθηκε πριν 100 χρόνια και σημείωσε πως μια σύντομη ανάγνωση όσων έχει πει, κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, αρκούν για να διαπιστώσει κανείς πόσο σπουδαίος άνδρας ήταν αλλά και πόσο εξαιρετικά επίκαιρος παραμένει και σήμερα.

Τόνισε ότι ήταν ένας άνθρωπος, που συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό. «Υπήρξε βαθιά οραματιστής πολιτικός που πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού. Αλλά βέβαια και στις δυνατότητες της ιδιαίτερης Πατρίδας του. Ταυτόχρονα, όμως, ήξερε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και δεν στόχευε ποτέ πιο μακριά από εκεί που μπορούσε πραγματικά να φτάσει», υπογράμμισε. 

Ο επικεφαλής της ΝΔ μνημόνευσε και τη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, που έφυγε από τη ζωή πριν έξι χρόνια και είπε ότι οι δυο τους αναπαύονται σε ένα μικρό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν. 

Ακολουθεί αναλυτικά όλη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη:

«Πράγματι δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο όμορφο, αλλά και πιο σημαδιακό τόπο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Ένα μοναστήρι το οποίο όλοι μας -εγώ, οι αδελφές μου, τα παιδιά μου, τα ανίψια μου- έχουμε επισκεφθεί δεκάδες φορές μαζί με τον πατέρα μου, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης γι’ αυτόν τον πολύ σπουδαίο και ιδιαίτερο τόπο.
Πράγματι σε τρεις μέρες συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος από την απώλεια του πατέρα μας. Θα ήταν φέτος 100 χρονών. Γεννήθηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια.
Και αν η ένδειξη του μεγαλείου ενός ανδρός είναι η διαχρονικότητα των λόγων του, τότε αρκεί μία σύντομη ανάγνωση όσων έχει πει, καθ’όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, για να διαπιστώσει κανείς πόσο σπουδαίος άνδρας ήταν αλλά και πόσο εξαιρετικά επίκαιρος παραμένει και σήμερα. Ένας άνθρωπος, που για να δανειστώ κάτι από την πολύ ευγενική προσφώνησή σας, συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό. Υπήρξε βαθιά οραματιστής πολιτικός που πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού. Αλλά βέβαια και στις δυνατότητες της ιδιαίτερης Πατρίδας του. Ταυτόχρονα, όμως, ήξερε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και δεν στόχευε ποτέ πιο μακριά από εκεί που μπορούσε πραγματικά να φτάσει.
Θέλω να μνημονεύσω σήμερα, εκ μέρους όλων μας, όχι απλά τον πατέρα μας, αλλά και τη μητέρα μας, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία «έφυγε» και αυτή Μάη μήνα, αυτή την ονειρεμένη εποχή για τον τόπο μας, την Κρήτη, πριν από έξι χρόνια. Αναπαύονται και οι δυο, μαζί, σε ένα μικρό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ, όπως το επιθυμούσαν, με θέα τα όμορφα βουνά της Κρήτης και τα όρη. Τα οποία ο μεν ο πατέρας μου τα αγάπησε από τότε που γεννήθηκε, η δε μάνα μου τα αγάπησε από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε εδώ κάτω στα Χανιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω Σεβασμιότατε για την ευγενική σας φιλοξενία. Να ευχαριστήσω όλες και όλους που βρεθήκανε σήμερα μαζί μας σε αυτή τη σημαντική στιγμή για εμάς, για την οικογένειά μας, και πιστεύω για όλους όσοι αγάπησαν και πίστεψαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Πηγή: skai.gr