Φίλης: Καλώς ο Τσίπρας δεν τηλεφωνεί στον Ερντογάν για τους στρατιωτικούς

Επέμεινε και την Παρασκευή στη θέση του ο Νίκος Φίλης ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ναι μεν είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι το μείζον. Παράλληλα, υποστήριξε πως καλώς πράττει ο πρωθυπουργός που δεν τηλεφωνεί για το θέμα στον τούρκο πρόεδρο, καθώς υποστήριξε ότι «αν υπάρξει τηλεφώνημα χωρίς να έρθει λύση, θα έχουμε μείζονα κρίση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι κρίσιμο, και οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε άμεσα οι στρατιωτικοί να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, δεν είναι όμως το μείζον… Το μείζον είναι η κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας».

«Σωστά δεν τηλεφωνεί ο Τσίπρας στο Ερντογάν... Γιατί αν υπάρξει τηλεφώνημα χωρίς να έρθει λύση, θα έχουμε μείζονα κρίση. Πρέπει να προετοιμαστεί σε χαμηλότερα κλιμάκια» εξήγησε, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλίες προσπαθεί να αφαιρέσει από Ερντογάν οποιαδήποτε αφορμή να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση. Τα θέματα μπορούν να λυθούν διπλωματικά» πρόσθεσε ο βουλευτής.  

Ο κ. Φίλης κάλεσε τα ΜΜΕ «να δίνουν την αναγκαία πληροφόρηση και σημασία, όχι υπερβολές. Τα εθνικά θέματα προβάλλονται με ένα τρόπο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Χωρίς λογικά επιχειρήματα οδηγούμαστε σε υποχωρήσεις και ήττες». «Σωστά υπάρχει συναισθηματικη φόρτιση στο λαό μας» παραδέχθηκε πάντως.

«Και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε χθες ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί σκηνικό τεχνικής έντασης στην περιοχή. Αυτό θέλει ο Ερντογάν για να ματαιωθούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ» σημείωσε ακόμα. 

«Οι απειλές από Τουρκία δεν είναι πραγματικές... Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με άλλα κράτη, όπως με τα Σκόπια. Τα αξιοποιεί όλα η Τουρκία», επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Για το Σκοπιανό τόνισε ότι «οποιαδήποτε λύση θα περιέχει τη σύνθετη ονομασία και τον όρο Μακεδονία. Είναι εθνική θέση εδώ και 25 χρόνια, μετά από την αποτυχία το 1992».

Στο μεταξύ, απάνθρωπες χαρακτήρισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη στον ΣΚΑΪ ότι είναι «πολύ σημαντικό, αλλά όχι μείζον» το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα έλεγε έτσι ό,τι είπε ο κ. Φίλης, προέκρινε όμως την πορεία της οικονομίας ως το μείζον ζήτημα, λέγοντας ότι τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. 

«Προφανώς είναι μείζον» 
το θέμα των δύο στρατιωτικών επισήμανε στον σταθμό μας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. 
Πηγή: skai.gr