Κατρούγκαλος: Πολιτικό διακύβευμα τα της Δικαιοσύνης όταν θέλουμε αλλαγές

Την αποστροφή του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας περί «θεσμικών εμποδίων» φάνηκε να επαναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή τις κατηγορίες περί επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη. «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν υπάρχουν ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη» δήλωσε δε.

«Καμία επιθετικότητα
εναντίον της δικαιοσύνης εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχει» υποστήριξε πάντως. «Ο νομικός σχολιασμός δεν συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υποστήριξε και την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας ότι η θέση που ανέλαβε είναι «πολικά άχρωμη» και στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί και εν ενεργεία δικαστικός. Το γεγονός ότι ένας δικαστής ήταν υποκείμενο κριτικής, συνέχισε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί δικαιοκρατικά σε μια θέση. «Η κ. Θάνου απέδειξε ότι ήταν με το νέο όχι με το παλιό» ανέφερε μάλιστα.

«Φυσιολογικά τα εναλλακτικά σχέδια»

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο σταθμό μας, είπε ότι το σχέδιο δεν αφορούσε παράλληλο νόμισμα, αλλά για παράλληλο σχέδιο πληρωμών. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξε ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά «σε επίπεδο ανακοίνωσης όχι συζήτησης». Υποστήριξε επίσης ότι «ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να έχει καταρτίσει εναλλακτικά σχέδια από τη στιγμή που έκανε διαπραγμάτευση».

Χαρακτήρισε ως «ιδιωτική συζήτηση» τις συνομιλίες Τσίπρα – Βαρουφάκη. «Και εμένα μού ζητούσε ο κ. Τσίπρας τη δική μου γνώμη για το υπουργείο μου» είπε, προσθέτοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκείνη την εποχή «ήταν στην κορυφή της κριτικής των πολιτικών λιτότητας και ήταν φυσικό να επιλεγεί γι’ αυτή τη θέση».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Noor 1 και την επικοινωνία Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη είπε ότι «το πρόβλημα θα ήταν αν έπαιρνε ο υπουργός τον ανακριτή και του έλεγε ‘’θα κάνεις αυτό ή θα κάνεις το άλλο’’».

«Η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη (…) επικυρώθηκε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ» τόνισε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Είπαν στον ΣΚΑΪ για τις δηλώσεις Κοντονή

«Υπάρχει ζήτημα με το θέμα των παρεμβάσεων και προσπάθεια να δηλητηριάσουν το μυαλό του κάθε πολίτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει και σύμφωνα με τα λεγόμενά του χθες μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει ζήτημα» σχολίασε από πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή κατά της επίμαχης δικαστικής απόφασης.

«Όταν η δικαιοσύνη αναγκάζεται να υποκύψει στον κρατικό αυταρχισμό και, μάλιστα στην αναίδεια και θρασύτητα που επιδεικνύουν τελευταία υπουργοί και βουλευτές, τότε η δημοκρατία ξεπέφτει σε τυραννία...» ανέφερε δε ο κ. Τζαβάρας.

«Δεν χτυπούν τη δικαιοσύνη, χτυπούν τη δημοκρατία, ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, η δημοκρατία χτυπιέται» ανέφερε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κατά της δικαστικής απόφασηςγια την Ηριάννα. 
Πηγή: skai.gr