Τζανακόπουλος: Δεν προλαβαίνουμε έκτακτο Eurogroup για τη συμφωνία

Το προγραμματισμένο Eurogroup στις 22 Μαΐου έθεσε ως ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι από τα χρονοδιάγραμμα προκύπτει ότι δεν είναι εφικτό να κλείσει συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup.

Ανακοινώσε ότι στις 25 Απριλίου έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τη σύνταξη των κείμενων. Τα ν/σ θα κατατεθούν στη Βουλή εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου με στόχο να ψηφιστούν εντός του πρώτο δεκαπενθημέρου, και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα καταρτίσουν τα κείμενα που θα κατατεθούν στο Eurogroup.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με τις λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας καθώς τα βασικά πολιτικά ζητήματα έχουν συμφωνηθεί. Απαντώντας στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εντελώς απίθανο να μην πιάσει η χώρα 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, άλλωστε αυτό πρόσθεσε διασφαλίζεται με τη θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής που ψηφίστηκε πέρυσι.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει ένα γενικό, άλλα και ειδικό, προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί μετά το 2018 και θα ικανοποιεί και τη Γερμάνια και το ΔΝΤ ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επανέλαβε δε, τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν προηγουμένως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αποσαφήνισε όμως ότι αυτό δεν θα προβλέπεται σε κάποιο κείμενο, άλλα η δήλωση του πρωθυπουργού είναι δεδομένη και δημόσια.

«H χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι μικρή και θα τερματιστεί μαζί με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018» τόνισε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε ότι αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι «ποντάρει τα πάντα σε χάος και την καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών».

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: skai.gr