Κλείσιμο

53+: «Απολύτως διακριτό» το κείμενο των «13» σε σχέση με την απόφαση της ΚΕ

«Aπολύτως διακριτό κείμενο» συγκριτικά με την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το κείμενο των 13 στελεχών (μεταξύ αυτών οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου και κάποιοι άλλοι από τους «53») που κατατέθηκε στην ΚΕ η ιστοσελίδα της ομάδας των «53+» commonality.gr«Εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος» διαμηνύουν.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το κείμενο, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η «η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές».

«Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης. Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση» τονίζει ο αρθρογράφος.

Το κείμενο, προσθέτουν οι «53», είναι απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει.

«Επιχειρεί, επίσης,
μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα» σημειώνεται.

Το σάιτ βάλλει και κατά των ΜΜΕ λέγοντας «ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να κρίνει, να αξιολογήσει και να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, όμως στα περισσότερα σημεία του έχει σαφήνεια, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. Οι αυθαίρετες, λοιπόν, ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές».

«Τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ας σημειωθεί ότι οι «13» στο τρισέλιδο κείμενό τους φάνηκε να υπαινίσσονται εκλογές: «πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής». Παράλληλα, αναφέρουν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα.  Παράλληλα, στο επίμαχο κείμενο υπάρχουν και σαφείς αιχμές προς τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Σχολιάζοντας νωρίτερα τις διαφορές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι ο διάλογος είναι κάτι το υγιές,  και ότι όσοι έχουν ενστάσεις έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στη Βουλή. 

«Προφανώς αποτελεί συμβιβασμό η συμφωνία… Δεν είναι συμβιβασμός που θα αποδεχόμασταν αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκη επιτροπείας, αλλά ειδικά στα εργασιακά καταφέραμε συμφωνία που σχεδόν στο σύνολο της είναι στο πλαίσιο των αρχών που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση με αποκατάσταση ισορροπίας» είπε. 
Πηγή: skai.gr