Επίσκεψη Καζνέβ στην Αθήνα: Ελλάς- Γαλλία συμμαχία «για πολιτική συμφωνία»

Στη στήριξη της Γαλλίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ευελπιστεί η κυβέρνηση, που επιμένει να κάνει λόγο για «πολιτική συμφωνία» με κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Το Παρίσι έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή την Αθήνα ,συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 2μμ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί στο προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Νωρίτερα το πρωί, στις 10.30, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά, στις 11.10, θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Παραδοσιακά η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό των ελληνικών θέσεων. Με εποικοδομητικό ρόλο απέναντι στις ακραίες θέσεις μερίδας των δανειστών» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας την καθοριστική στάση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην επίτευξη της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.

Aς σημειωθεί ότι ο Μισέλ Σαπέν είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου την Αθήνα για ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας - θεσμών το αργότερο έως τα τέλη Δεκεμβρίου προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης από το νέο έτος θα ήταν δύσκολη υπόθεση. 

Μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στον άτυπο χαρακτήρα του Eurogroup, τονίζοντας ότι αυτή του η οιονεί θεσμική «αφάνεια», οδηγεί σε ένα είδος επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού».

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαλύσει την εντύπωση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες της διαμηνύει στο μεταξύ με συνέντευξη στη Ναυτεμπορική εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Μπερνάρ Καζνέβ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

- Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν και οι Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

- Στις 14:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
- Στις 14.40 Ο ΠτΔ θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρωθυπουργό.

- Πριν τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καζνέβ έχει προσκεκλημένους για πρωινό στην γαλλική πρεσβεία, γάλλους επιχειρηματίες που είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) και που αφορά στους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Μισέλ Σαπέν

-Στις 10.30 το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια, στις 11.10 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

-Στις 3 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι οικονομικές προβλέψεις 2017-2018, η αναμενόμενη ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς και η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές.
Πηγή: skai.gr