Κλείσιμο

Κατρούγκαλος: Την επόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες του ΕΚΑΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο η επεξεργασία των αντισταθμιστικών μέτρων, που εξετάζει η κυβέρνηση για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν απορριφθεί τα σενάρια περί ένταξης των συνταξιούχων που λάμβαναν ΕΚΑΣ στα Κοινωνικά Τιμολόγια είτε την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων αυτών.

«Να ξέρετε πως ότι δώσουμε θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο γιατί αυτή τη χρονιά 140.000 συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ και του χρόνου θα έχουμε έναν πρόσθετο πληθυσμό, που θα τους μειωθεί άρα πρέπει ότι παράσχουμε σε όσους είχαν ΕΚΑΣ να μπορούμε να το συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές», σημείωσε ο κος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός πάντως παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις που όπως υποστηρίζει θα επέλθουν από το 2018 και μετά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων όσων έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την πορεία του νέου ασφαλιστικού, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχονται στο 9% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού ο ίδιος ομολόγησε ότι «κανένα ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο με την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης», εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του με βάση τους σημερινούς δείκτες.

Ταυτόχρονα σε μία προσπάθεια να διατηρήσει αλώβητη την εικόνα της κυβέρνησης για το λογαριασμό των συνταξιούχων από το νέο ασφαλιστικό, ο Υπουργός Εργασίας, επέρριψε την όποια μικρή απόκλιση σε κύριες συντάξεις στην παρακράτηση φόρου, δηλώνοντας ότι «παρά τη γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε», ενώ για το «ψαλίδι» στις επικουρικές το οποίο παραδέχτηκε ότι αποτελεί πραγματικότητα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι «μόνο στο 20% των συνταξιούχων που λάμβαναν επικουρικές υπήρξαν μειώσεις ή στο 10% του συνόλου των συνταξιούχων».

Σχετικά με τα μερίσματα ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού οι εργαζόμενοι θα λάβουν ακριβώς το ποσό των εισφορών που έδωσαν, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με την κατάργηση του βασικού πόρου του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων δημιουργήθηκε έλλειμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιδέχονται άλλες αυξήσεις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν φτάσει στο Θεό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής του σε 3 χρόνια από σήμερα εφόσον οι Θεσμοί αποδεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Αν οι Θεσμοί πειστούν για την επαναρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με ένα σύστημα πάνω από 12 δόσεις θα είναι ρεαλιστικό σε μια προοπτική τριετίας να έχουμε μείωση εισφορών», ανέφερε ο κος Κατρούγκαλος.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι μετά τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά και να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τύχη του περιβόητου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι θα προικοδοτηθεί με το καλημέρα σας με 700 εκατομμύρια ευρώ από το πλεόνασμα, προκειμένου να συμβάλει και στις απώλειες του ΕΚΑΣ.
Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά