Κλείσιμο

ΝΔ: Η Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ δεν θα βγάλει πόρισμα ποτέ

Έντονες αμφιβολίες για την ολοκλήρωση, και κυρίως την αποτελεσματικότητα, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, εκφράζουν οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν σε αυτή, καθώς όπως υποστηρίζουν μόνο τα πρώτα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες φτάνουν τις 70 κούτες, ενώ εκτιμάται ότι το σύνολο των στοιχείων που θα διερευνήσει θα ανέλθουν στις 170.000 σελίδες.

Και η σημερινή δεύτερη (Τετάρτη) συνεδρίασή της άλλωστε μάλλον είναι ενδεικτική των όσων θα επακολουθήσουν, αφού το περιεχόμενο της έρευνας των μελών της επεκτείνεται και στις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών προς τα ΜΜΕ την τελευταία 10ετία και συγκεκριμένα από το 2006 μέχρι σήμερα.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του Μάριου Γεωργιάδη από την Ένωση Κεντρώων, που επισήμανε τον κίνδυνο μιας ατέρμονης διαδικασίας. «Είμαστε υπέρ της διερεύνησης όποιου στοιχείου ενισχύει τη διαφάνεια αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μπλέξουμε με φωτοτυπίες και αντίγραφα που θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Μην καταλήξουμε σε τόμους που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, την κατά προτεραιότητα εξέταση των δανείων των 8 τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, κι έπειτα από πρόταση του προέδρου της, Σωκράτη Φάμελλου, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, πυροδοτώντας την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για επιχείρηση «στοχοποίησης» συγκεκριμένων ΜΜΕ, αφήνοντας υπονοούμενα περί προστασίας εφημερίδων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, οι δανειακές συμβάσεις των εφημερίδων και άλλων έντυπων ΜΜΕ θα ακολουθήσει, με αρχή εκείνες για τις οποίες υπάρχουν πορίσματα της ΤτΕ ή των εισαγγελικών αρχών.

Ο κ. Φάμελλος δέχτηκε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη απόφαση, την οποία μάλιστα αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει, προσπαθώντας να αποσείσει τις κατηγορίες περί προστασίας συγκεκριμένων εκδοτικών οργανισμών, υποστηρίζοντας ότι θα ελεγχθεί το σύνολο των εφημερίδων, αλλά "πρέπει να τεθούν προτεραιότητες."

Αναφορικά, δε, με
τις αιχμές της αντιπολίτευσης για την προτεραιότητα που δίνεται στα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ομολόγησε ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή επειδή όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι».

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητηθεί από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών η προσκόμιση των ενδεχόμενων μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους συμβάσεων, προκειμένου να γίνει σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Το ίδιο θα ζητηθεί κι από τα κόμματα εντός κι εκτός Βουλής και Ευρωβουλής από το 2010 και μετέπειτα.

Έντονες διαφωνίες
μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η έγκριση της πρότασης της Αννέτας Καββαδία για προσκόμιση από τις τράπεζες της διαφημιστικής τους δαπάνης για την τελευταία 10ετία.

«Αυτό υπερβαίνει την εντολή που μας δόθηκε από την Ολομέλεια και χρειάζεστε νέα εντολή για να γίνει», αντέδρασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης προειδοποίησε ότι τέτοια απόφαση θα είναι παράνομη. «Εμείς θέτουμε θέμα νομιμότητας. Η απόφασή σας θα είναι παράνομη. Μην περνάει από το μυαλό της πλειοψηφίας η ιδέα ότι θα κάνει τον Δεσπότη Παναγιώτη».

Οι ενστάσεις, ωστόσο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εισακούστηκαν, αφού πλην του παρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr