Κίνηση τακτικής αλλά εκ του ασφαλούς (;) η κατάθεση των νομοσχεδίων για φορολογικό – ασφαλιστικό προ συμφωνίας

Η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για τα ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι οπωσδήποτε μία κίνηση τακτικής από την κυβέρνηση η οποία ανεβάζει το θερμόμετρο με τους δανειστές, ωστόσο το Μαξίμου διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ «αν η κυβέρνηση τα έχει σπάσει με τους θεσμούς» ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά κάνοντας λόγο για πολύπλοκη και σύνθετη συζήτηση με το κουαρτέτο, καθώς υπάρχουν πολλοί παίκτες οι οποίοι δεν συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού, όπως τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσαν, αναμένουν και παραμένουν ανοιχτοί στις παρατηρήσεις των δανειστών επί των νομοσχεδίων πριν τη ψήφισή τους.

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης ήταν να διαμηνύσει κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου ότι δεν θα ξεπεράσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις:

Αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ
 δεν θα φέρουμε, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί».

Η επιλογή αυτή πάντως, κατάθεσης των νομοσχεδίων, σε κάθε περίπτωση πριν υπάρξει συμφωνία, εκτός από μέσο πίεσης προς τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στοχεύει, ιδίως αναφορικά με το ασφαλιστικό, στο να υπάρξει επαρκής χρόνος και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με την διαδικασία του (κατ)επείγοντος, να "είναι έτοιμο" με άλλα λόγια.

Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα, αναχωρεί για το Παρίσι όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Φ. Ολάντ, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πολιτική διαπραγμάτευση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, οποίος τώρα του απηύθυνε την πρόσκληση. Η δε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς την Πέμπτη στο Στρασβούργο ήταν προγραμματισμένη.

Η αντίδραση πάντως της Κομισιόν στην απόφαση κατάθεσης των νομοσχεδίων έδειξε μάλλον ανησυχία ενώ το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, κάνοντας ωστόσο λόγο για θετικό κλίμα κατά τις τελευταίες συναντήσεις και τηρώντας στάση αναμονής δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών συνεχίζεται μετά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου.

H δε ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου υπενθύμησε την θεωρία των παιγνίων που κάποτε εφάρμοζε ο Γ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, κήρυκες της οποίας χαρακτηρίζει τώρα τους κκ Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κατρούγκαλο.


Πηγή: skai.gr