Κλείσιμο

Eurogroup έως τις 26 Απριλίου & κλείσιμο της αξιολόγησης βλέπει ο Τσακαλώτος

Την διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup είτε στις 25 είτε στις 26 Απριλίου ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, προεξόφλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα κατατεθούν στην Βουλή δύο νομοσχέδια – ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, τα οποία θα ψηφιστούν στο τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στις παρατηρήσεις των θεσμών και πως μετά και τις σχετικές συζητήσεις στην Βουλή, θα γίνουν όσες τροποποιήσεις χρειαστούν, με τον πρώτο λόγο για την τελική απόφαση να τον διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Για τον φόρο εισοδήματος ξεκαθάρισε πως με τις αλλαγές που εξετάζονται επιδιώκεται εξεύρεση εσόδων της τάξεως του 1%. Όπως εξήγησε, το αφορολόγητο πέφτει από τα 9.500 ευρώ στα 9.091 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί επιθυμούν την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου – κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση. 

Το εισόδημα θα φορολογείται αθροιστικά από μισθούς, συντάξεις και λοιπή επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, που θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Σχηματικά, ένα άτομο με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, θα καταβάλλει φόρο προσαυξημένο κατά 61 ευρώ την ώρα που η αντίστοιχη πρόταση των θεσμών θα επέβαλε επιπλέον επιβάρυνση 240 ευρώ. Τα ενοίκια θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με τρεις συντελεστές ενώ και η εισφορά αλληλεγγύης θα γίνεται βάσει οριακών συντελεστών. Τα μερίσματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

Για τους επιχειρηματίες, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως το 92% των φορολογούμενων με εισοδήματα έως και 32.000 ευρώ αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος εγγυήθηκε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης αποφεύγουν τις απότομες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι θεσμοί έχουν «κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές», διαμηνύοντας πως το ασφαλιστικό είναι αδύνατο να περάσει με κατεπείγουσα διαδικασία καθώς υπάρχουν χρόνια ζητήματα που πρέπει να λυθούν και «αυτό απαιτεί χρόνο».

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το αν η κυβέρνηση έχει διαφωνήσει με τους θεσμούς και σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, ο κ. Τσακαλώτος απάντηση πως η συζητηση είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη «καθώς υπάρχουν πολλοί παίχτες που πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους (...) Θέλουμε μία λύση που να καλύπτει τους θεσμούς αλλά να καλύπτει και τις δικές μας κόκκινες γραμμές (...) Νομίζω επίσης πως κανένας δεν μας κατηγορεί πως καθυστερούμε από την πλευρά μας. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτές τις καθυστερήσεις».

Για το ΔΝΤ, σχολίασε πως έχει μία διαφορετική εικόνα για τα νούμερα και πιέζει για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του χρέους ενώ η κομισιόν «επίσης βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση».


Σταθάκης:Προσέγγιση στα «κόκκινα δάνεια» - Συμφωνία έως τις 22 Απριλίου 

Τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Οικονομίας, είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, «αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει πλάνο Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία υπογράμμισε ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν αξίζει περισσότερη συζήτηση για το ενδεχόμενου ενός plan B».


Πηγή: skai.gr