Κλείσιμο

Πιτέλα: «Οι μικροί Τράμπ» δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Η τυφλή ψευδαίσθηση κάποιων κυβερνήσεων που νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες απειλές μονομερώς πρέπει να κατηγορηθεί για την έλλειψη συνεργασίας στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να βρούμε μια κοινή απάντηση για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη EurActiv ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Αναφερόμενος στις χώρες που επιθυμούν “κλειστά σύνορα” και αναστολή της συνθήκης Σένγκεν διερωτήθηκε: “Θα ήθελα να ρωτήσω τους πολλούς μικρούς Τραμπ σε όλη την Ευρώπη: Πώς η αναστολή της Σένγκεν θα βοηθούσε στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη;”
“Έχουμε, δυστυχώς, μάθει ότι αυτοί οι τρομοκράτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Νέοι που μεγάλωσαν στα προάστια-γκέτο των πόλεων μας. Πρέπει να αναρωτηθούμε το εξής: γιατί οι νέοι Ευρωπαίοι στρέφονται προς τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία;”

“Επαίσχυντες και σαφείς ελλείψεις των υπηρεσιών του Βελγίου”


“Εκτός από τις επαίσχυντες και σαφείς ελλείψεις των υπηρεσιών του Βελγίου, θα πρέπει να δείξουμε με το δάκτυλο την τυφλή ψευδαίσθηση ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων που νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες απειλές μονομερώς. Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών φυλάσσονται ζηλότυπα και δεν μοιράζονται μεταξύ των εταίρων”, πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι η έλλειψη συνεργασίας είναι τόσο εμφανής, όσο και αδικαιολόγητη. “Πηγάζει από την ίδια ανόητη στάση που αποτρέπει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την μεταναστευτική κρίση”.

“Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών” τόνισε.

Ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες

Ο Ιταλός υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας “Ευρωπαϊκών Μυστικών Υπηρεσιών” προσθέτοντας ότι η ασφάλεια συνιστά δικαίωμα και δεν έχει πολιτικά χρώματα. “Μπροστά στις τραγωδίες όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τους εθνικούς εγωισμούς τους και να είναι έτοιμοι να σκεφτούν και να δράσουν με διαφορετικό τρόπο”. 

“Θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών. Η Europol έχει ήδη μεγάλες δυνατότητες και βάση δεδομένων που αποτελεί ένα μοναδικό και ισχυρό πλεονέκτημα για την Ευρώπη. Η συνεργασία με τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να ενισχυθεί, αρχίζοντας με την κοινοχρησία δεδομένων”.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr