Κλείσιμο

Σε ήπιους τόνους άρχισε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή

Σε ήπιους τόνους άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2015-18, το οποίο περιλαμβάνει και επικαιροποιεί τους στόχους για την ελληνική οικονομία, και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου, μιλώντας επί του Μεσοπρόθεσμου, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στα δημόσια οικονομικά τα οποία όπως είπε σταθεροποιούνται.

Τόνισε ότι «η βελτίωση αυτή σύντομα θα είναι αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία». «Είμαστε ακόμη στην αρχή», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «οι Κασσάνδρες δεν επαληθεύτηκαν και διαψεύστηκαν κατηγορηματικά».

«Το μνημόνιο είναι καθεστώς και είναι ένα μόνιμο μοντέλο, όπως μόνιμη θα είναι και η απογοήτευση των πολιτών για το ότι η χώρα θα πορευτεί με αυτό το Μεσοπρόθεσμο ως πυξίδα», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι «το μνημόνιο συνεχίζει και θα συνεχίζεται αν δεν υπάρξει ανατροπή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί ένα «μοντέλο που βασίζεται σε ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς βιομηχανική πολιτική»

Παράλληλα, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας υποστήριξε ότι «είναι συστατικό της κυβερνητικής πολιτικής» και πρόσθεσε «η ανεργία είναι εντελώς χρήσιμη για εσάς για να μειώνει τους μισθούς. Για αυτό περιμένουμε ότι με εσάς η ανεργία θα παραμείνει πολύ υψηλά γιατί σας είναι πολύ χρήσιμη».

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το Μεσοπρόθεσμο είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση».

«Ασαφές, αόριστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος έκανε λόγο για εμμονή της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιείται όλη η κρατική περιουσία ως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα».

Τέλος, η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι με το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση τα δίνει όλα χωρίς να ζητάει τίποτε και τόνισε «ενώ καθίσταται σαφείς η ανάγκη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο μεσοπρόθεσμο δεν γίνεται καμία αναφορά και όλα μετατίθενται μετά τις εκλογές. Γιατί όταν τα δίνει όλα και δεν ζητάς τίποτα – όπως γίνεται και στο μεσοπρόθεσμο – και δεν έχεις σχέδιο είσαι έτοιμος να δεχτεί και χειρότερα».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου