Συνάντηση τρόικας με Στουρνάρα και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού

Στην τελική ευθεία -και ενδεχομένως στην πιο κρίσιμη φάση τους- εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτή την ώρα, με τους επικεφαλής της τριμερούς συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου. 

Σημειώνεται ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών εντεκάωρων διαπραγματεύσεων, συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία έως απόψε. 

Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή».
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με ‘αστερίσκους’».

«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. είναι αναγκαία για την έγκριση της δόσης), θα υπάρξει, εάν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Πάντως, χαρακτήρισε το όλο θέμα πολύπλοκο, διότι εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ κατά 100%, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. Αυτό δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για σημερα το απόγευμα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση».

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τριμερή, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και για τους υδάτινους πόρους, υπήρξε συμφωνία, ωστόσο στα ενεργειακά, δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: Η αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις

Τα θέματα που τέθηκαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσον αφορά τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν και τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Για "μεγάλη σύγκλιση" μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τριμερούς στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων που είναι υπό διαπραγμάτευση έκανε λόγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την τριμερή.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τριμερούς, με όλα τα προς διαπραγμάτευση μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.

Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται να υπάρχει όμως και για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδίως της Eurobank, παρότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατά 99,999% στους όρους του επίμαχου νομοσχεδίου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ