Βενιζέλος κατά ΔΗΜΑΡ: Ορισμένοι παρασιτούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ

Συνέχεια στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ για το «χρίσμα» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές έδωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό ελληνικό μέλος του ΕΣΚ, τη στιγμή που άλλες δυνάμεις «υπάρχουν παρασιτικά».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ, Χάνες Σβόμποντα, τον έχει διαβεβαιώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα στηριχθεί από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, χωρίς να υπάρχει «πολλαπλότητα», με την παροχή στήριξης και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τόνισε δε πως ενώσω η Χαριλάου Τρικούπη έχει επωμισθεί το βάρος της διακυβέρνησης και της «εθνικής ευθύνης», «κάποιοι πάνε να παίξουν τους καλούς». «Υπάρχει και ένα όριο», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ για συνεργασία στις Ευρωεκλογές εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό το άνοιγμα θα πρέπει να έχει ως βάση την ιστορία και τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό και ευρωπαϊκό στίβο.

Σχετικά με τη δημόσια διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις ευθύνες που απορρέουν από την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε πως «δεν πρόκειται για μία διαφωνία μεταξύ υπουργών», αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι «η κάθε υπηρεσία να κάνει καλά τη δουλειά της».

Απαντώντας δεν στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για ανάληψη πολιτικών ευθυνών από την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως είναι παράλογο να ζητούνται ευθύνες σε κυβερνητικό επίπεδο κι όχι σε άλλα κλιμάκια των υπηρεσιών και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, καθώς δεν είναι δυνατό να υπάρχει μία «παντογνώστρια και παντεπόπτρια κυβέρνηση».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου, όπου τουλάχιστον τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριό τους βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούταν από το Λιμενικό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως «δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω» τις τοποθετήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά τόνισε πως «καλό θα ήταν» αυτές οι απαντήσεις να «τεκμηριωθούν» από μία «αξιόπιστη έρευνα», ακόμη και από διεθνή φορέα.

Επανέλαβε δε τη θέση του ΠΑΣΟΚ πως πέραν της προστασίας των συνόρων πρέπει να υπάρχει και σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Τέλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από ότι αναμενόταν και ταχύτερα από ότι αναμενόταν, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM; Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει παραδεχτεί πως σε καθαρούς όρους δημόσιου χρέους η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες.

Κατέληξε πως η τριμερής «πρέπει να το δει αυτό», με την Ελλάδα να έχει στόχο να πείσει τους εταίρους της πως «δεν χρειάζεται νέο δάνειο».

Οι επαφές του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα με τον Φώτη Κουβέλη, κατά τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστηρίξει στις ευρωεκλογές εκτός του ΠΑΣΟΚ και το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ προκάλεσαν την ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Χωρίς ενότητα, με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς δεν ανταποκρινόμαστε στην υπόθεση των ιστορικών μας περιστάσεων», σχολίασε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις 18:00 το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης