Κλείσιμο

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι προσθήκες της ΝΔ για το αντιρατσιστικό

Στη Βουλή κατατέθηκαν την Πέμπτη οι προσθήκες της ΝΔ στο υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν. 927/1979) για τις φυλετικές διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία

Σημαντικότερη προσθήκη, η τιμωρία με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο κατά περίπτωση οποίου επιδοκιμάζει ή υποτιμά τη σοβαρότητα γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Βουλή, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων νεοναζισμού, τα οποία αναγνωρίσθηκαν από διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια.

Σε άλλο άρθρο προβλέπεται η φυλάκιση από τρεις μήνες έως 3 χρόνια και χρηματική ποινή 5 έως 20 χιλιάδες ευρω για οποίον υποκινεί ή προκαλεί, με οποιοδήποτε τρόπο, βία ή μίσος κατά προσώπου με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές ή την εθνική καταγωγή

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η σημερινή κίνηση της ΝΔ δείχνει ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο στο σχέδιο νόμου και καλεί το κόμμα και τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία κατατέθηκε σήμερα.

Απαντώντας η ΝΔ τονίζει ότι η« αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του ρατσισμού προαναγγέλλουν ότι θα αναλάβουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση την προσεχή Δευτέρα.

Σε ανακοινωση του το ΚΚΕ αναφέρει ότι η στάση των κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες.

Στο μεταξύ, απάντηση στην επιστολή που του έστειλε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και την άνοδο τη Χρυσής Αυγής, έδωσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ