Κλείσιμο

Σαμαράς: Προώθηση των μεταρρυθμίσεων για μια ανταγωνιστική Ελλάδα

Τις βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο Business Forum του Πεκίνου.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να βγει από την κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Για την σινοελληνική συνεργασία ο κ. Σαμαράς τόνισε «πιστεύω σθεναρά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης των οικονομικών μας σχέσεων. Η επίσκεψη μας ενισχύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να συνεργαστούν και εγκαινιάζει μια σχέση που θα φέρει απτά αποτελέσματα που θα έχουν αμοιβαίο όφελος. Και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για μια νέα αρχή. Όπως όλοι ξέρουμε η λέξη κρίση στα κινέζικα είναι ακριβώς ίδια με τη λέξη ευκαιρία, μια ευκαιρία για τους επενδυτές, για την οικονομία και τους λαούς μας. Σας προσκαλώ να εξετάσετε λεπτομερώς τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, όπου μπορείτε εύκολα να βρείτε κατάλληλους εταίρους για επικερδείς επιχειρηματικές συνεργασίες».

Όπως επισήμανε, «μέχρι πρόσφατα πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση. Τους διαψεύσαμε. Τώρα οι περισσότεροι είναι μάρτυρες, όχι μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ αλλά μιας ελληνικής ανάκαμψης. Σταθερά η Ελλάδα πείθει όλο και περισσότερους ότι είναι σε πορεία μια επιτυχημένης ανάκαμψης, ενός Greek success story».

Συνολικά 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν εξάλλου την Παρασκευή, στο Business Forum του Πεκίνου, με ορισμένες από τις ελληνικές εταιρείες να έχουν προγραμματισμένες ακόμα και 11 συναντήσεις η κάθε μια. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.

Εντωμεταξύ, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. 

Στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών αναφέρεται ότι οι δυο χώρες συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου.

Πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco.

Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ