Στουρνάρας: Έκλεισε το δημοσιονομικό πακέτο 13,5 δισ. - Μαξίμου: Καλό το κλίμα στην κυβέρνηση

«Έκλεισε η συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ από την αποψινή συνάντηση με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Τρίτης, από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τριμερούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν νέους φόρους και τα 11 δισ. θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις και ότι υπάρχουν ανοιχτά ορισμένα σημαντικά ζητήματα τα οποία, πρόσθεσε, αναμένουμε να κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με το θέμα της αγοράς εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας και δε θα πάψει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν ακόμα και όταν αφορούν άλλα υπουργεία.

Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα, είπε νωρίτερα ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατά την αποχώρηση της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα τρεις εκκρεμότητες: στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων και στην απόδοση των φορολογικών μέτρων. Πρόσθεσε ότι η τρόικα αποχωρεί την Τετάρτη από τη χώρα μας και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω email.

Γ. Βρούτσης: Το υπουργείο ξεκινά πρωτοβουλίες


Οι επικεφαλής της τριμερούς είχαν επίσης σύντομη συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός ανέφερε ότι την Τετάρτη οι επικεφαλής της τρίμερους αναχωρούν από τη χώρα και το υπουργείο ξεκινά κάποιες πρωτοβουλίες προκείμενου να επιτευχθεί σύγκλιση, χωρίς ιδεοληψίες και με ρεαλισμό.

Καλό το κλίμα στην κυβέρνηση - Τα εργασιακά στο επίκεντρο της συνάντησης


Νωρίτερα, περίπου στις 20:00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο.

Παραμένουν πολύ καλές οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων διευκρινίζει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει την Τετάρτη στο Βουκουρέστι και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα αναδείξει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, επιδιώκοντας πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Τα μέτρα είναι βαριά αλλά δεν πρέπει να είναι οριζόντια» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και ζήτησε το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων να συνοδεύεται από ουσιαστικά αναπτυξιακά αντίβαρα. Ακόμα, απέδωσε στην τρόικα σκόπιμη καθυστέρηση στις συζητήσεις. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τα οποιαδήποτε εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.

«Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να αξιώνει η τρόικα την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε ακόμα ο κ. Κουβέλης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν για την κυβέρνηση, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης μετείχε στη σύσκεψη των αρχηγών.

Διαβάστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr