ΔΝΤ-Βερολίνο: Tους διχάζει η Ελλάδα

Σε τροχιά ανοιχτής ρήξης βρίσκονται πλέον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο, και αιχμή του δόρατος για την μεταξύ τους διαμάχη είναι αυτήν την στιγμή η Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα συνιστά την κορυφή του παγόβουνου στις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν επιδείξει ότι διαθέτουν η ηγεσία του ΔΝΤ και η Γερμανική κυβέρνηση για το ποιος είναι πιο ενδεδειγμένος τρόπος να γίνει η διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ- στις πρόσφατες οικονομοτεχνικές εκθέσεις του που παρουσίασε από το Τόκιο την περασμένη βδομάδα για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας- "πετάει το γάντι" στους Ευρωπαίους για τα αργόσυρτα βήματα με τα οποία μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε μία σειρά καυτών θεμάτων, όπως παραδείγματος χάριν στην εγκαθίδρυση του νέου Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που μόλις πρόσφατα ενεργοποιήθηκε μετά από δύο χρόνια αφότου εξαγγέλθηκε.

Αν όμως μέχρι σήμερα, ΔΝΤ και Βερολίνο κατάφεραν "κουτσά-στραβά" να γεφυρώσουν το χάσμα των επιμέρους διαφωνιών τους στα ζητήματα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα διαφαίνονται να είναι μέχρι στιγμής διαφορετικά με τις δύο πλευρές να στέλνουν μηνύματα σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.

Άπραγη έφυγε η Λαγκάρντ από το Eurogroup

Στο πρόσφατο Eurogroup του Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου προς τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν φαινόταν απλά κουρασμένη. Ο τρόπος και το ύφος των απαντήσεών της στα ερωτήματα που της τέθηκαν για την Ελλάδα, ήταν δηλωτικός ενός γενικότερου εκνευρισμού που λίγο νωρίτερα είχε αποτυπωθεί και στην στάση δύο στενών συνεργατών της- που την συνόδευαν στο Λουξεμβούργο- κατά την σύντομη συνομιλία που είχε μαζί τους ο Ε.Τ. εκείνο το βράδυ.

Αιτία για αυτό είναι κάτι που επανειλημμένα ο ΣΚΑΪ έχει καταγράψει στο ρεπορτάζ του: σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ έχει θέσει στους Ευρωπαίους ένα σκληρό τελεσίγραφο το οποίο λέει ότι αν επιλέξουν να μην πιάσουν τελικά στα χέρια τους την "καυτή πατάτα" της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών που θα δημιουργηθούν για την Ελλάδα ως απόρροια της αναγκαίας επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της, τότε η περαιτέρω συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο στήριξης για την χώρα μας θα τεθεί υπό αίρεση. Η κ. Λαγκάρντ έφυγε εκνευρισμένη από το Eurogroup του Λουξεμβούργο, στο οποίο παρέστη προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις και να πιέσει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε να θέσουν το δάκτυλο επί των τύπον των ήλων για το ελληνικό πρόβλημα. Αυτό τελικά δεν το πέτυχε αφού οι Ευρωπαίοι έδειξαν να προχωρούν για την Ελλάδα στο στυλ του "βλέποντας και κάνοντας αναλόγως της έκθεσης της Τρόικας".

Η Λαγκάρντ "παίρνει το όπλο" της

Γι' αυτό και από το Τόκιο, όπου πραγματοποιείται φέτος η ετήσια σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας υπό την παρουσία της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, η Κριστίν Λαγκάρντ άρχισε σταδιακά να φέρνει στο προσκήνιο με δημόσιες δηλώσεις της όλα όσα μέχρι σήμερα συζητούνταν μέσα σε κλειστές αίθουσες και καταγράφονταν από το ρεπορτάζ μόνο ως πληροφορίες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αλλάζει πλέον στρατηγική, ακολουθεί μία πιο επιθετική τακτική έναντι των Ευρωπαίων- και πρωτίστως της Γερμανίας- και επιχειρεί να θέσει ανοιχτά πλέον όλα τα ζητήματα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα που συνιστούν την πηγή της υπόγειας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Την περασμένη βδομάδα στο Τόκιο παίχτηκε δημόσια μία πρώτη σκηνή από τα πολλά επεισόδια της αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ- Βερολίνου που προβλέπεται να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι ότου βρεθεί- αν βρεθεί- κοινός τόπος ανάμεσά τους που θα ανοίξει τον δρόμο για νέα "ελληνική σωτηρία": Λαγκάρντ εναντίον Σοϊμπλε και Σόϊμπλε εναντίον Λαγκάρντ για το αν πρέπει να δοθεί και πότε διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην χώρα μας.

Η Γερμανική πλευρά επιμένει ότι κάθε συζήτηση για κάθε θέμα αναφορικά με την Ελλάδα πρέπει να ανοίξει αφού ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικας- θέση που έχουν υιοθετήσει στο σύνολό τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι- ενώ το ΔΝΤ φέρεται να προκρίνει πρώτα την ανάγκη της λήψης των αποφάσεων πάνω στις οποίες θα πατήσει η έκθεση του Ταμείου και να μπορέσει να στηρίξει μία θετική αποτίμηση της κατάστασης για την ελληνική οικονομία. Αν πάντως θεωρείται κάτι δεδομένο σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από την Ελλάδα με αφορμή την εκταμίευσης της επόμενης δόσης είναι ότι η απουσία ενός ξεκάθαρου και ολοκληρωμένου σχεδίου από μέρους όσων λαμβάνουν αποφάσεις για την χώρα μας. Γεγονός, που όπως επισημαίνει σειρά οικονομικών αναλυτών, δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο συνολικότερα για την Ευρωζώνη αφού η απουσία μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στόχευσης για την διαχείριση της κρίσης αποδυναμώνει τα επιτεύγματα στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν κάνει χώρες, όπως η Ελλάδα.

ΔΝΤ: Εκτός τροχιάς το ελληνικό δημόσιο χρέος

Αίσθηση πάντως έχουν προκαλέσει τα στοιχεία του ΔΝΤ που δημοσιοποίησε μέσω έκθεσής του, για την πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το Ταμείο εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα "κλείσει" κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ' ό,τι είχε υπολογιστεί τον περασμένο Μάρτιο, ήτοι στο 170,7% του ΑΕΠ έναντι 153,2% που προέβλεπε την άνοιξη ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το όριο του 120%. Το ΔΝΤ αποδίδει την αστοχία των προβλέψεων του στην ύφεση.

Αυτή όμως η αναθεώρηση επί τα χείρω έχει προκαλέσει πλήθος επικριτικών σχολίων εναντίον του αφού δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο "πέφτει έξω", με δεδομένο μάλιστα ότι η ανεξέλεγκτη ύφεση του περίπου 7% προς την οποία βαδίζει η ελληνική οικονομία είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που το ίδιο το ΔΝΤ εισηγείται για την χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα αρνητικά στοιχεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ως έναν επιπλέον μοχλό πίεσης προς την Γερμανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να κάνουν κάτι και μάλιστα σύντομα.

Είτε αυτό το "κάτι" θα έχει την μορφή επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα είτε την μορφή μείωσης των επιτοκίων είτε την μορφή άλλων τεχνικών λύσεων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την αυξητική- εκτός ελέγχου- τάση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Και άλλα σημεία τριβής εκτός της Ελλάδας

Ωστόσο το σκληρό πόκερ που παίζεται μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας δε αφορά μόνο την Ελλάδα. Εν όψει της επικείμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το Ταμείο έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να δείξουν σαφή δείγματα εφαρμογής των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου, κυρίως στο πεδίο σύστασης της αναγκαίας τραπεζικής ένωσης για την ευρωζώνη.

Η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης θεωρείται από το ΔΝΤ ότι μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα απέναντι στην κρίση ώστε όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης να υπαχθούν σε μία κοινή εποπτική αρχή υπό την ΕΚΤ. Η Γερμανία, που δεν βλέπει με καλό μάτι την εκχώρηση της εθνικής εποπτείας επί των γερμανικών τραπεζών- πολλές από τις οποίες κρύβουν "σκελετούς στην ντουλάπα"- αντιδρά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμα μία εστία έντασης που σιγοκαίει μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Αν από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες υπό τις οποίες οι δύο πλευρές βλέπουν τα πράγματα, μπορεί να προέλθει μία δημιουργική σύνθεση ή αντιθέτως μία καταστροφική αποσύνθεση- που σε μία τέτοια περίπτωση πρώτο θύμα της θα είναι η Ελλάδα- αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Θάνου Δημάδη