Α. Σαμαράς: Σκληρή δουλειά για να δοθεί ελπίδα στο λαό

Αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη ζήτησε από την κοινή γνώμη στην πρώτη του δήλωση ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ορκομωσία του.

«Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μία ώρα νωρίτερα από την κρίση. Θα ζητήσω από τη νέα κυβέρνηση σκληρή δουλειά για να δοθεί χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας» πρόσθεσε.

Την ευχή η νέα κυβέρνηση να πετύχει στους εθνικούς της στόχους εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο κ. Πικραμμένος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

«Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη και ιστορική καμπή. Έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρέπει να δικαιωθούν οι θυσίες που εχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, πρέπει να αποκαταστήσετε την κοινωνική αδικία, πρέπει να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους (...) πρέπει να φροντίσετε η Ελλάδα μας να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη. Χρειάζεται εθνική συσπείρωση. Πρέπει να πετύχουμε, το οφείλουμε στην πατρίδα μας το οφείλουμε και στον εαυτό μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Έχω πλήρη επίγνωση τον κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος και ως έθνος. Γνωρίζω την ανάγκη γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή» απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει ότι έχει τη δεδηλωμένη και πήρε την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει στον τόπο σταθερότητα και ελπίδα.

«Εύχομαι καλή δύναμη στην κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσει» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παρόντες ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Πέμπτη τη χώρα στο Εurogroup, και ο Βασίλης Ράπανος, που φέρεται να είναι ο νέος "τσάρος" του ΥΠΟΙΚ.

Έως το βράδυ θα έχουν ρυθμιστεί τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έγινε εν μέσω έντονων διαφωνιών, αποφασίστηκε να μη μετέχουν στη νέα κυβέρνηση προβεβλημένα στελέχη.

Την ελπίδα ότι έως το βράδυ θα έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συζητούν για το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr