Κλείσιμο

Γκ. Βεστερβέλε: Μπορούμε να ξαναμιλήσουμε για τα χρονοδιαγράμματα

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε προειδοποίησε ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τα εκεί, είπε ο Βεστερβέλλε μιλώντας το απόγευμα στη γερμανική κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές.

Ζητούμενο τώρα να σχηματιστεί μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν θα αμφισβητήσει όλα τα συμφωνηθέντα, όπως είπε.

«Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα. Ουσιαστικές αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να φανταστεί επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων. "Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", τόνισε ο Βεστερβέλλε. «Αλλά την απόφαση την παίρνει μόνη της η χώρα, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον που θέλει να φύγει». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την αλληλεγγύη που έδειξε η Γερμανία στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος δεν περιμένει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. "Ακόμη κι αν κερδίσει ο Τσίπρας θα προσπαθήσει απλώς να εξασφαλίσει ορισμένες διευκολύνσεις για τη χώρα του. Εάν δεν θέλει να οδηγηθεί τον Αύγουστο η χώρα σε στάση πληρωμών, θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Ο Τσίπρας άφηνε πάντα τέτοια παραθυράκια ανοιχτά". Τα 130 δις ευρώ τα δώσαμε στη χώρα όχι για να την βασανίσουμε, αλλά για να την βοηθήσουμε, είπε ο Μ. Σουλτς.
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης