ENAR: Νεοναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή, ευθύνες ΕΕ-ΔΝΤ για την άνοδό της

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απέστειλε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Kατά του Ρατσισμού (ENAR), με αφορμή τις δηλώσεις του για πιθανή κατηγοριοποίηση της Χρυσής Αυγής ως νεοναζιστικό κόμμα.

Στις επίμαχες δηλώσεις, ο κ. Μπαρόζο είχε αποφύγει να δώσει μία δεσμευτική απάντηση, ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα και να δούμε την εθνική νομοθεσία επί του θέματος».

Στην επιστολή του, το ENAR αναφέρει ότι μέλη της Χρυσής Αυγής «συνδέονται τακτικά με ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και εθνοτικών μειονοτήτων, και συνάμα με επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων».

Υπογραμμίζει μάλιστα πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, «οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και ανθρώπων που επιζητούν άσυλο έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Αθήνα».

Συνεχίζοντας, το ENAR ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνει «προτάσεις που αντιβαίνουν σε θεμελιώδη δικαιώματα», αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προτάσεις για ναρκοθέτηση των συνόρων, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα, και την κατάργηση των εργατικών συνδικάτων.

«Αυτά είναι καθαρά επαρκή στοιχεία για την δυναμική καταδίκη αυτού του κόμματος για παράβαση θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει η ENAR στην επιστολή της.

Έπειτα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Kατά του Ρατσισμού έστρεψε τα βέλη του προς αυτούς που θεωρεί υπαίτιους για την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής. «Το πραγματικό ζήτημα είναι το πλαίσιο στο οποίο ένα τέτοιο κόμμα [...] συγκέντρωσε το 7% των ψήφων», ξεκαθαρίζει η ENAR.

«Οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΕ και το ΔΝΤ φέρουν ευθέως καθαρή ευθύνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής [καθώς] άδικα μέτρα λιτότητας έχουν βοηθήσει τέτοια κόμματα να κερδίσουν έδαφος», καταλήγει η επιστολή.

Για ολόκληρη την επιστολή δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος