Εκλογές 2012: Π. Γερουλάνος και Α. Σπηλιωτόπουλος στο skai.gr

Παύλος Γερουλάνος και Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησαν στο skai.gr, στο πλαίσιο των προεκλογικών συζητήσεων μέσω της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ, δύο 24ωρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να κατέβουμε «με τη γλώσσα της αλήθειας», δήλωσε ο υποψήφιος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ισχυριζόμενος ότι την Κυριακή κρίνονται «δύο Ελλάδες». Εκτίμησε πως πραγματικός αντίπαλος των εκλογών είναι ο λαϊκισμός, υποστηρίζοντας πως τα μικρά κόμματα, είτε από δεξιά είτε από αριστερά, θέλουν την απόλυτη κατάρρευση και έξοδο από την Ευρωζώνη. Ψήφος ενάντια στον δικομματισμό είναι ψήφος κατά του υπεύθυνου δρόμου για τη χώρα, καθώς τα μικρά κόμματα δεν μπορούν να εγγυηθούν μισθούς και συντάξεις.

Ο πρώην υπουργός αναγνώρισε πως η χώρα βρίσκεται εδώ και καιρό σε συντεταγμένη χρεοκοπία, ωστόσο η ενίσχυση μικρών πολιτικών σχηματισμών θα οδηγήσει σε μία άτακτη χρεοκοπία, που θα σημαίνει και την καταστροφή της χώρας. Η τρόικα δεν επιβάλλει τους στόχους που πρέπει να θέσει η χώρα, αλλά ένα πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ακόμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνουμε σε μία ευρωπαϊκή πορεία. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει μία κοινή θέση με το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ωστόσο τόνισε πως τα προγράμματα και η αντίληψη των δυο κομμάτων είναι τελείως διαφορετικά.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν προχώρησε σε καμία αποκρατικοποίηση. Ισχυρίστηκε ότι εάν ο ΟΣΕ είχε ιδιωτικοποιηθεί ενδεχομένως το σημερινό χαράτσι που πληρώνουν οι πολίτες στη ΔΕΗ να ήταν στα μισά, ενώ προέβαλε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπαικής που πραγματοποιήθηκε επί πρωθυπουργία Καραμανλή. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα προτιμούσε στην επόμενη Βουλή μία ισχυρή αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ παρά μία πληθώρα μικρών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών και νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα και την ΕΕ. Η επιστροφή της χώρας στη δραχμή θα σήμαινε και την καταστροφή της χώρας, ισχυρίστηκε ο κ. Γερουλάνος, για τον οποίο τα μικρά κόμματα παίζουν παιχνίδια «στην κόψη του ξυραφιού».

«Πείτε μου ένα κόμμα προοδευτικό, όλα τα κόμματα προτάσσουν θυμό και με θυμό δεν γίνεται τίποτα», τόνισε, υποστηρίζοντας πως ενώ κάποιος θα περίμενε νέοι πολιτικοί συσχετισμοί να είναι παράλληλα και προοδευτικοί, τα κόμματα παραμένουν συντηρητικά στην αντίληψη και τις προτάσεις τους. Ο κ. Γερουλάνος αναγνώρισε ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη για τη συντήρηση ενός καταναλωτικού μοντέλου που οδήγησε στη σημερινή πρωτοφανή κρίση στη χώρα.

Ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων καθώς σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι ο «μεγάλος ασθενής» αυτή τη στιγμή είναι το κράτος. «Από εδώ και μπρος μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά θέματα, όλες οι δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι το κράτος θέλει νέες δομές», δήλωσε ο υπουργός, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν «ευρώ και φιλοευρωπαϊκά».
Πηγή: skai.gr