Κλείσιμο

Γ. Παπακωνσταντίνου στο skai.gr: Εάν υπήρχαν άλλες λύσεις θα τις είχαμε υιοθετήσει

«Δεν φοβάμαι, δεν έχω κάνει κάτι», δήλωσε ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το εάν φοβάται πως θα αναζητηθούν εξιλαστήρια θύματα μετά τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του skai.gr ενόψει των εκλογών, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «το πραγματικό ζήτημα δεν είναι να στήσουμε κρεμάλες αλλά να κυβερνηθεί η χώρα». Δεν υπήρξε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας άλλη περίοδος που έγιναν συμπυκνωμένα τόσες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελούσε τη μόνη κίνηση για να μπορούν να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις. «Εάν υπήρχαν άλλες λύσεις για την ελληνική οικονομία θα τις είχαμε υιοθετήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Παίρναμε συνέχεια μέτρα πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά οι αγορές κλείνανε», δήλωσε αναφερόμενος στην περίοδο πριν το Μάιο του 2010, προσθέτοντας πως «μακάρι να είχε βάλει τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα “γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι”».

Είναι η μοναδική περίοδος όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής και ως εκ τούτου ανέλαβα υπουργός σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ισχυρίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Υπεραμύνθηκε των τότε χειρισμών του και δήλωσε πως ποτέ η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν θέλησε να μπει η χώρα στο ΔΝΤ και να προχωρήσει με την υιοθέτηση τόσο δύσκολων μέτρων, ωστόσο δηλώνει πως εν τέλει «γλιτώσαμε το παγόβουνο».

Ερωτηθείς για τα όσα τον κατηγόρησαν αναφορικά με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο τέως υπουργός δήλώσε πως απλά «παρέστη σε μία συνάντηση, δεν έκανα καμία παρέμβαση».

Για την προεκλογική φράση «Λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως η συγκεκριμένη φράση αποτυπώθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο ως έκφραση που παρέπεμπε σε παροχές, αλλά η έκφραση αφορούσε φοροδιαφυγή, σπατάλη, συντάξεις μαϊμού, κτλ.

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι από την πλευρά της ΝΔ», δήλωσε, προσθέτοντας «αν δεν πιστεύετε εμάς πιστέψτε τους ευρωπαίους εταίρους». «Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είπε στο κανάλι σας ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα από την πρώτη στιγμή».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα
, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η πρόταση ήταν να μας πουν οι έλληνες πολίτες εάν επιθυμούν να μείνουμε στο ευρώ, η αντίδραση του εξωτερικού ήταν που έφερε το χάος καθώς «χάλασε το πάρτι του κ. Σαρκοζί».
Πηγή: skai.gr