Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση, αφού προηγουμένως πήρε το «πράσινο» φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι τελικές υπογραφές από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα πέσουν σήμερα και θα σταλούν στις Βρυξέλλες για τις αντίστοιχες υπογραφές από την πλευρά των εταίρων.

Παράλληλα σήμερα το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι τετραετές και όχι τριετές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια». Ακόμα ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch ήταν αποτέλεσμα της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανεική σύμβαση και το PSI.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε αυτές, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στη διασφάλιση του ιστορικού και ενωτικού χαρακτήρα των εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης δεν θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καταρτίστηκε και ο τελικός προγραμματισμός για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή ως τις 8 Απριλίου.
Πηγή: skai.gr