ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Mετά το κούρεμα τι;

Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι η
Ελλάδα κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Χρόνο για τί ακριβώς; Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας επιμένει στη δύσκολη συνταγή που λέγεται «διαρθρωτικές
μεταρρυθμίσεις».

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

 
Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Χρόνο για τί ακριβώς; Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας επιμένει στη δύσκολη συνταγή που λέγεται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Η ανταλλαγή, το κούρεμα των ομολόγων, είναι μία θετική εξέλιξη. Μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε. Πρέπει να δούμε όμως ότι μέχρι το 2020 το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στο 120% του ΑΕΠ, ότι η Ελλάδα έχει μόνιμο έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών και ότι ακόμα και το κούρεμα θα πλήξει την Ελλάδα με ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή από τα 130 δισεκατομμύρια του νέου πακέτου σχεδόν το 40% θυσιάζεται για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το κούρεμα. Το πιο σημαντικό λοιπόν τώρα είναι να τονωθεί η ανάπτυξη, να δοθεί ώθηση στην καινοτομία, να παραμεριστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια», λέει ο Ότμαρ Κάρας στην Deutsche Welle.

Οι περισσότεροι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύουν ότι η τόνωση της οικονομίας δεν γίνεται ρίχνοντας χρήματα στην αγορά, αλλά παραμερίζοντας εμπόδια και νοοτροπίες που αποτρέπουν τους ιδιώτες να ρίξουν χρήματα στην αγορά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εμποδίζουν, αλλά αντίθετα υποβοηθούν την ανάπτυξη, επιμένει ο Ότμαρ Κάρας.

«Όσο δραματική κι αν είναι η κατάσταση, όσο κατανοητή κι αν είναι η ανυπομονησία, ας μην προκαλούμε τεχνητές συγκρούσεις. Χρειάζεται ένας συνδυασμός απομείωσης του χρέους για να διευκολυνθεί ο δανεισμός, μεταρρυθμίσεων για να παραμεριστούν τα αντιαναπτυξιακά εμπόδια και επενδύσεων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι όταν κάνουμε μεταρρυθμίσεις δεν κάνουμε τίποτα για την ανάπτυξη», επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

Το τέλος της αρχής της προσπάθειας…


Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το κούρεμα των ομολόγων δεν ήταν το τέλος, παρά μόνο το «το τέλος της αρχής της προσπάθειας». Τώρα χρειάζονται καινούριες ιδέες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα το ευρωπαϊκό πείραμα για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τώρα η Ελλάδα πάλι πρέπει να γίνει το πείραμα για μία ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Όταν μιλάμε για πείραμα, εννοούμε καινούριες ιδέες, οι οποίες να μην είναι θεωρητικές και μεγαλόπνοες χωρίς εφαρμογή, αλλά χειροπιαστές και ρεαλιστικές. Σε μία τέτοια ιδέα αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ.Μέρκελ ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για τη συγκρότηση μίας ‘ελληνοευρωπαϊκής’ ή ‘ευρωελληνικής’ τράπεζας ανάπτυξης» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Η οικονομολόγος και ευρωβουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ελίζα Φερέιρα από την Πορτογαλία θεωρεί πάντως λανθασμένη τη συνταγή για την ελληνική οικονομία. Η ίδια συμμετέχει στην αποκαλούμενη «εναλλακτική τρόικα» που θέσπισαν πρόσφατα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για να ελέγχουν το έργο της επίσημης τρόικας και να υποβάλουν εναλλακτικές προτάσεις για την ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα κάνει μία απίστευτη προσπάθεια. Εμείς απλώς προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα. Δεν λέω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, ασφαλώς και πρέπει. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και στο μεσοδιάστημα οι αυξήσεις φόρων σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών προκαλούν τεράστια ύφεση».

Τί γίνεται λοιπόν στο κρίσιμο μεσοδιάστημα; Και ποιά βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να άμεσου αποτελέσματος μπορούν να αναχαιτίσουν την ύφεση; Μερικές προτάσεις από την Ελίζα Φερέιρα:

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε με καλύτερο τρόπο τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.. Μπορούν να αρχίσουν άμεσα δημόσια έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μπορούμε να ενισχύσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είτε με τροποποίηση του κανονισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία. Κανονικά δεν μπορείς να περιμένεις επενδύσεις σε μία χώρα στην οποία προβλέπεται ύφεση -7%. Αλλά το θέμα είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις που κατά βάση είναι βιώσιμες, μόνο και μόνο γιατί αντιμετωπίζουν μία προσωρινή έλλειψη ρευστότητας».
 
Στη βάση των Καναντέρ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες
Τις θερμές του ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τους πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής...
19.08.2019, 17:17
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για την Σαμοθράκη
Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι του νησιού αλλά και την ακτοπλοϊκή...
19.08.2019, 15:57
Παυλόπουλος: Διασφάλιση δημόσιας τάξης και σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τη σημασία διασφάλισης της δημόσιας τάξης στον τόπο μας, και δη στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε ο...
19.08.2019, 14:38
Σαντορινιός: Ακατάλληλο το πλοίο που έστειλε η κυβέρνηση στη Σαμοθράκη
Ο κος Σαντορινιός υπογράμμισε πως η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί που εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο.
19.08.2019, 13:18
Συνάντηση Κεραμέως με Κυμπουρόπουλο για ΑμέΑ και εκπαίδευση
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, είχε σήμερα η Υπουργός Παιδείας...
19.08.2019, 13:07
Μακρόν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης...
19.08.2019, 12:24
Οριστική λύση για Σαμοθράκη ως κεντρικό θέμα της σύσκεψης στο Μαξίμου
Δύο συσκέψεις προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης θα...
19.08.2019, 11:30
Τσιρώνης: Καλύτερα ένα αδίκημα πλημμέλημα με άμεση φυλάκιση παρά κακούργημα
«Θα προτιμούσα ένα αδίκημα να είναι βαρύ πλημμέλημα που να τρως την καμπάνα σε 1 με 1,5 χρόνο από τη στιγμή...
19.08.2019, 09:53
Ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» από Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών...
19.08.2019, 07:34
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.