Επιστολή Σόιμπλε και διάγγελμα Μέρκελ για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Διάγγελμα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρόκειται να απευθύνει την ερχόμενη Δευτέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σίμπερτ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέστειλε επιστολή προς τους γερμανούς βουλευτές, με την οποία τους ζητά να στηρίξουν με την ψήφο τους το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ακόμα ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η γερμανική βουλή ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει μελλοντική χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ελλάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα επείγοντα μέτρα πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει ότι δεν θα είχε νόημα χωρίς την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και διευκρινίζει ότι η βοήθεια για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα ακολουθήσει την απομείωση του χρέους, θα εγκριθεί μόνον «όταν πράγματι θα έχει διασφαλιστεί μια ευρεία συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών πιστωτών».

«Όχι» από 12 βουλευτές

Σύμφωνα με δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρθλ σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν ανέρχεται πλέον σε 12.

Πάντως, θεωρείται απίθανο να μην περάσει το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, αφού αναμένεται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και του κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, εάν τελικά οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που ψηφίσουν κατά ανέλθουν συνολικά σε 19, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την Μέρκελ, καθώς θα χρειαστεί να στηριχθεί σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr