Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψηφίζουν τα μέτρα

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα νέα μέτρα γνωστοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Παραστατίδης το πρωί της Κυριακής.

Την πρόθεσή της να μην ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση δήλωσε το Σάββατο στην επιτροπή Οικονομικών και η Λούκα Κατσέλη, η οποία υποστήριξε ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο δεν βγάζουν από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας.

Υπέρ της υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης τάχθηκε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του οργάνου το Σάββατο, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά της στάσης άλλων βουλευτών του κόμματος.

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε επώδυνες αποφάσεις με τα βλέμμα στραμμένο στη χώρα και όχι στις επόμενες εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απηχώντας και τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, σημείωσε ότι επί της ουσίας το δίλημμα που τίθεται είναι εάν οι βουλευτές θα δεχτούν να στηρίξουν επώδυνες αποφάσεις ή θα αρνηθούν με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

«Δεν πρέπει να διαχωριστούμε σε ‘ευαίσθητους’ και ‘λιγότερο ευαίσθητους’• χρέος και αποστολή μας είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα που είναι πάνω απ' όλα» σημείωσε.

Ως μόνη επιλογή για τη χώρα παρουσίασε τη νέα δανειακή σύμβαση και το πακέτο μέτρων που αυτή συνεπάγεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην ΚΟ, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Μαθηματικά σε έξι μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα» δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Tην απόφασή της να καταψηφίσει τα μέτρα ανακοίνωσε και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στο μνημόνιο στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής που το επεξεργάζεται.

«Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτιμώ τον προσωπικό μου 'Γολγοθά' -που μαζί ανεβήκαμε αλλά διασώσαμε και κρατήσαμε μόνοι όρθια την Ελλάδα- από το να έχω απέναντι στη συνείδησή μου και στον ελληνικό λαό τύψεις ότι με ένα 'όχι' αύριο μπορεί, χωρίς να το επιδιώκω καθόλου, να συμβάλω στη στάση πληρωμών της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς τάχθηκε κατά του κλεισίματος φορέων όπως ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία, ζητώντας αλλαγές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και επιφυλασσόμενος να ψηφίσει την Κυριακή κατά συνείδηση».

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντέξει ώστε να είναι παρούσα στο «τραπέζι της χάραξης του νέου ευρωπαϊκού χάρτη μετά την κρίση».

«Ή η χώρα θα αναπτύξει την παραγωγική της βάση ή θα οδηγηθεί στην διάλυση με ή χωρίς Μνημόνια» τόνισε, και επιτέθηκε σε στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Σκληρή κριτική επί του νέου μνημονίου άσκησε και η Έλενα Παναρίτη, υποστηρίζοντας ότι «ή θα χρεοκοπήσουμε σήμερα με δική μας θέληση ή θα χρεοκοπήσουμε σε τρεις μήνες και θα μας σέρνουν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου και θα έχουμε γίνει ρόμπα.

«Δεν κρύφτηκα και ανέλαβα τις ευθύνες μου πολύ περισσότερο ως μέλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι κάποιοι έχουν σκοπιμότητες. Ο καθένας έχει την διαδρομή του και γνωριζόμαστε" δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που την Παρασκευή παραιτήθηκε από αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Από το ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε την Πέμπτη και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος.

Την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα γνωστοποίησαν οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Παραιτήθηκε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός. Την έδρα του καταλαμβάνει ο Χρήστος Γκόγκας, δεύτερος επιλαχών στην Άρτα.

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν το Σάββατο και οι βουλευτές Πέμη Ζούνη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.
Πηγή: skai.gr