Ζ. Γιουνκέρ: Δε θα είναι καταστροφικό αν δε ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα

Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Γιουνκέρ, Ρεν και Σόιμπλε το συμβούλιο θα ολοκληρωθεί απόψε χωρίς τελικές αποφάσεις για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, επιφυλάξεις για τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εκφράζει η Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στο συμβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ είπε ότι "δε θα είναι καταστροφικό αν και σήμερα δε ληφθεί καμία οριστική απόφαση για την Ελλάδα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "Δεν αναμένεται συμφωνία, απόψε, για την Ελλάδα".

Πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι κατανοεί τους Έλληνες πολίτες που αντιδρούν. 

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε σήμερα τη συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών για το νέο σχέδιο λιτότητας «πολύ ενθαρρυντική», προσερχόμενη στο συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς», σχολίασε η Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε ότι «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, μέσω της νομοθεσίας, προκείμενου να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα,
προσερχόμενος στο Eurogroup ο έλληνας υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι "μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα με ένα καινούργιο ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα".

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκαν και με τους ειδότες πιστωτές οι βασικές παράμετροι του PSI και τώρα χρειάζεται η πολιτική στήριξη του Eurogroup για το τελικό βήμα.

Στο Συμβούλιο θα παραστεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μαριο Ντράγκι.

Στη σημερινή, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς και η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν πώς και πότε θα δοθούν τα 30 δισ. στους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα. Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και η γερμανο-γαλλική ιδέα περί δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού.
Πηγή: skai.gr