Τα «αγκάθια» και οι εκκρεμότητες στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Γιάννης Ντσούνος

Η πιο κρίσιμη ώρα για τους πολιτικούς αρχηγούς έφθασε, καθώς η συναπόφαση για τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα κρίνουν το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης.

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το Σάββατο, με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί να είναι πλέον ασφυκτικά. Και αυτό γιατί έως την Κυριακή θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να παρουσιαστούν προς έγκριση στο Eurogroup της Δευτέρας. Δηλαδή:

• Το προμνημόνιο με τα μέτρα της διετίας 2011- 2012
• Το πλαίσιο της συμφωνίας του PSI
• Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά και
• Το ζήτημα των δεσμεύσεων των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση

Τα ανοικτά μέτωπα

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί το μισθολογικό με πολλούς βουλευτές τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται αρνητικοί στην ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου. Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ΝΔ και ΛΑΟΣ αναμένεται να επιμείνουν στην θέση τους, η οποία είναι η μη κατάργησή του 13ου και 14ου μισθού. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα εντείνει την ύφεση, όπως άλλωστε και η μείωση του κατώτατου μισθού.

Οι κοινωνικοί εταίροι, μετά τη νέα συνάντησή τους, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την τρόικα και τους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία θα τους ζητούν τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις που θα προκύψουν από την διαβούλευσή τους.

Επόμενο «αγκάθι» αποτελούν οι επικουρικές συντάξεις με την ΝΔ να ζητά να υπάρξει πλαφόν που θα κυμαίνεται περίπου στα 300 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές και μειώσεις.

Το τρίτο ανοικτό μέτωπο αφορά στην επανακεφααιοποίηση των τραπεζών. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την κρισιμότητα του επόμενου τριημέρου για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εταιρική αλληλεγγύη στην Ευρώπη και ότι «όλοι είναι έτοιμοι να μας πυροβολήσουν».

Αγωνία από αρχιεπίσκοπο

Mε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφράζει την ανησυχία του ότι την πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων μπορεί να ακολουθήσει η κοινωνική ανάφλεξη. «Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας».

Πάντως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή» τονίζει πως ένα σύγχρονο εκλογικό σύστημα και δημοκρατική οργάνωση των πολιτικών κομμάτων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής και την επιβίωση της δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr