Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου της Χάγης

Την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της FYROM, που εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με τον ισχυρισμό ότι στο ελληνικό βέτο οφείλεται η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα το βράδυ, ή ενδεχομένως και την Τρίτη. Για το χειρισμό του θέματος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικό Σταύρο Δήμα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια καταδίκη θα αφορά κυρίως τις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι.

Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας. Επιπλέον, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας. Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανησυχούν διότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει κοινή γραμμή Σκοπίων-Άγκυρας και επισημαίνουν ότι εάν εκδοθεί κάποια απόφαση εναντίον της Ελλάδας, θα δώσει κίνητρα εθνικισμού και στα Σκόπια αλλά και στην Άγκυρα.

Όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση ανησυχούν και για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια αρνητική απόφαση στο εσωτερικό, αυτή τη στιγμή, που πλήττεται έτσι κι αλλιώς η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Θα έχει σημασία, το πώς θα αντιδράσουν το κόμματα και ιδιαίτερα τί στάση θα κρατήσει στο θέμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Πηγή: Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος