Εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης

Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς πλησιάζει η ώρα της ψήφου εμπιστοσύνης. Ρευστό είναι ακόμα το κλίμα για τη στάση που θα επιλέξουν βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος. Με ενδιαφέρον αναμένεται σε λίγη ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικοινωνία Βενιζέλου - Καρατζαφέρη, χωρίς να διευκρινίζεται το περιεχόμενό της.

Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι συνεχείς, με ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ να διαβουλεύονται και να συνεννοούνται για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην Ελλάδα, καθώς οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και την παρουσία της στην ευρωζώνη.

Η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ζήτησε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ, όρους που θα εγγυώνται κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέτουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκείμενου να δώσουν απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με επιστολή του στον πρωθυπουργό σημείωσε πως «δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί», ενώ υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές. Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτικό με βάση το οποίο λειτουργώ». 

Η αποψινή ψηφοφορία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος εντολής σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής, είπε η Βάσω Παπανδρέου.

Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο για υπερψήφιση της κυβέρνησης σήμερα και στη συνέχεια την έναρξη διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, σημείωσε πως «εγκαινιάζεται, άμεσα, η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας»

Αποσαφήνιση προθέσεων ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα απόσχει. 

Ο Οδυσσέας Βουδούρης είπε ότι η αποψινή ψήφος εμπιστοσύνης δε σημαίνει και πολιτική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. 

Η Εύα Καϊλή δήλωσε ότι έχουν ανατραπεί τα δεδομένα που την είχαν οδηγήσει να δηλώσει ότι δε θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και τις επόμενες ώρες θα συνεκτιμήσει τα καινούργια δεδομένα. Λίγο αργότερα στην ομιλία της στη Βουλή, είπε ότι περιμένει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για να καθορίσει την στάση της.

Σε επιστολή της η Άντζελα Γκερέκου προτείνει στήριξη της κυβέρνησης Παπανδρέου αν, χωρίς δική του ευθύνη, δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα από την προσπάθεια που θα καταβάλει ο πρωθυπουργός για συνεργασία.

Όλοι στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί είμαστε μέλη της κυβέρνησης, δήλωσε ο Ν. Σηφουνάκης στον ΣΚΑΪ.

Η Έλενα Παναρίτη δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: Γρήγορη προσφυγή στις κάλπες θα μας οδηγούσε σε σίγουρο πιστωτικό γεγονός.

«Αναγκαία πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης» χαρακτήρισε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και τόνισε την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις. Όπως είπε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν πρέπει να είναι υπηρεσιακή αλλά μια κυβέρνηση δράσης, που θα εξασφαλίσει στη χώρα σταθερότητα ώστε να εξασφαλίσει την έκτη δόση αλλά και να υπογράψει την νέα δανειακή σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε ευεργετική απόφαση.

Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που θα σώσει την πατρίδα και θα φέρει την ελπίδα σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Λαμπρινίδης έδωσε έμφαση στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και την ελπίδα και επικρότησε τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την ψήφισή της.

Εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Όπως εκτίμησε, «σφάλαμε αλλά δεν προδώσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, δεν αποδειχθήκαμε φρόνιμοι και συνετοί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όσα άστοχα πράξαμε αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να παραιτηθούμε». Ακόμα τόνισε ότι «η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα». Επίσης, ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να μην αντιμετωπίζει την εθνική συνεννόηση ως μία κίνηση τακτικής γιατί αν εκλεγεί αύριο το κόμμα του κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ερείπια.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία, η οποία χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη του πολιτικού συστήματος. Για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δήλωσε την εμπιστοσύνη του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψει ποτέ να ευδοκιμήσει «η προσπάθεια κανιβαλισμού» εναντίον του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να κλείσει τον ιστορικό κύκλο μιας κυβέρνησης που ανέλαβε να γίνει αχθοφόρος του ασήκωτου όγκου προβλημάτων», ζήτησε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και «αύριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχηματισμό μιας νέας πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης».

Οι πιθανότητες είναι κατά τη γνώμη μου ότι δεν θα δοθεί η 6η δόση ακόμα και αν περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη και ζήτησε εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Σημείωσε ότι περιμένει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για να καθορίσει την στάση της.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ζήτησε συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και όχι τεχνοκρατών και εκλογές μετά την εξασφάλιση της 7ης δόσης τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ζητείται παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, να αναφέρει ότι «εμείς έχουμε πει να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με δύο αποστολές: να περάσει η δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί η 6η δόση. Αμέσως μετά πρέπει να πάμε σε εκλογές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκεί το θέμα του πως ρυθμίζονται τα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ μιλάμε για προσωρινή κυβέρνηση χωρίς πολιτικά στελέχη».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του αρχηγού της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, υποστήριξε: «Η ΝΔ κατέθεσε μια δική της πρόταση, δημόσια και στη Βουλή. Από εδώ και πέρα εξελίσσεται μια συζήτηση στη Βουλή που ουσιαστικά αφορά το εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και περιμένουμε να δούμε πώς θα φτάσει σε κάποιο τέλος αυτή η συζήτηση, αυτός ο διάλογος ο εσωκομματικός».

Εκλογές απαίτησε και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος: «Μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικά πρόσωπα, κυβέρνηση για να σώσουμε και να πάμε μπροστά την χώρα. Να λύσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε, όπως πρέπει να εξασφαλίσουμε, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και μετά να πάμε σε εύλογο, μικρό, σύντομο χρονικό διάστημα σε εκλογές», υπογράμμισε.

Από το ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όσο και την αξιοπιστία της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εξωκομματικών προσώπων στηριζόμενη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Αν υπάρχει αληθινή βούληση, σε έξι μέρες έχουμε καταλήξει. Αν όχι, υπάρχει άλλος δρόμος εκτός των εκλογών;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε «το σκοτεινό παρασκήνιο και τα παζαρέματα», για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την συγκρότηση κυβέρνησης στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία ή και άλλα κόμματα, με στόχο την υπερψήφιση και υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.

«Μονόδρομο» την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θεωρεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά να πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, που θα διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τη δανειακή σύμβαση και μετά «θα πάμε συντεταγμένα σε εκλογές».

Η Πολιτική Κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» ανακοίνωσαν ότι «η εθνική υπευθυνότητα, η δημοκρατική σταθερότητα και η πολιτική καθαρότητα είναι οι απαιτήσεις, που έχει σήμερα ο λαός, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», ενώ τάχθηκαν υπέρ της συνεννόησης, για την δημοκρατική διαδικασία, με την οποία η χώρα θα οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές.
Πηγή: skai.gr