Χανς Πέτερ Κάιτελ: Πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία

Σήμερα το πρωί ο Χανς-Πέτερ Κάιτελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και οικοδεσπότης της ημερίδας στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε στο γερμανικό ραδιόφωνο γιατί κάλεσε τον κ. Παπανδρέου.

Το επιχείρημα του κ. Κάιτελ είναι ότι ο σύνδεσμος επιθυμούσε να ακούσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό «πως αξιολογεί την κατάσταση στην χώρα του ένα χρόνο μετά από την έναρξη της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Κάιτελ επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι η βοήθεια που δίνεται προς την Ελλάδα στοχεύει «στο να καταφέρουν οι Έλληνες να εξυγιάνουν οι ίδιοι την οικονομία τους. Διότι ανεξάρτητα με το ποια λύση θα δρομολογηθεί άμεσα για την Ελλάδα, η χώρα δεν πρόκειται να χαθεί από τον χάρτη μόνον και μόνον επειδή ελήφθησαν δραστικά μέτρα. Πρέπει επομένως να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία έτσι ώστε να εγγυηθεί εκείνη την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Τέλος ο Χανς-Πέτερ Κάιτελ κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν την Πέμπτη υπέρ της διεύρυνσης του ταμείου στήριξης.

Διόρθωση λαθών και μακροπρόθεσμες λύσεις

Το μήνυμα του κ. Κάιτελ είναι ότι η έγκριση της διεύρυνσης είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διότι «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολλά κατά την εισαγωγή του ευρώ και τη δημιουργία της ΟΝΕ θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Σήμερα όμως είμαστε σε μία δεδομένη κατάσταση και πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια και πως πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να κινηθούν μαζί σε μια πορεία μακροπρόθεσμων λύσεων: «Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε για λίγο το ευρώ και να το επανεισάγουμε. Δεν πρόκειται εξάλλου για το εθνικό μας νόμισμα. Πρόκειται για ένα κοινό νόμισμα και πρέπει σε αυτή τη φάση να κάνουμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις. Λύσεις στις οποίες θα πρέπει να διακρίνεται ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της ΟΝΕ, της κοινής πορείας μας που μαζί αποφασίσαμε. Μόνον υπ’ αυτό το πρίσμα μπορούν να δικαιολογηθούν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε.»

Να σημειώσουμε ότι σήμερα κορυφαίοι Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι ζητούν με άρθρο τους στους γερμανικούς Financial Times το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, ενώ τα γερμανικά συνδικάτα κάλεσαν τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης μεθαύριο Πέμπτη.
Πηγή: Βιβή Παπαναγιώτου / Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου