Κλείσιμο

Δεύτερος γύρος διαλόγου Πολιτείας - Εκκλησίας

Οι αλλαγές που θα επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των έξι Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μετά τη ψήφιση του νέου Νόμου Πλαισίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης συνεδρίασης της μεικτής Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στο καθεστώς διοίκησης και χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων - και κατ' επέκταση και για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες - με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ζητώντας από την Εκκλησία στην επόμενη συνεδρίαση να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, πριν την ψήφιση του Νόμου - Πλαισίου, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή διέτρεξε για άλλη μια φορά τα θέματα που έχει θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με το υπόμνημά του προς τον Πρωθυπουργό. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν σε σχέση και με τα οικονομικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις μεταβολές που θα υπάρξουν στο μισθολογικό καθεστώς όσων λαμβάνουν εκτός του μισθού του κληρικού και δεύτερο μισθό (π.χ εκπαιδευτικού). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό - όπως αυτός παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της Εκκλησίας- αυτή η κατηγορία των μισθοδοτούμενων θα μπορεί να επιλέγει όποιον από τους δυο μισθούς επιθυμεί και θα λαμβάνει με τη μορφή επιμισθίου ή επιδόματος το 30% του άλλου.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που άπτονται της συμμετοχής της Εκκλησίας στο ΕΣΠΑ και ζητήματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ καθορίστηκε η ατζέντα για τη συνάντηση του Αυγούστου, η οποία εκτός από την εκκλησιαστική εκπαίδευση θα περιλαμβάνει και θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζεται ότι ένα βασικό θέμα είναι αυτό των ρυμοτομικώς δεσμευμένων εκκλησιαστικών ακινήτων από φορείς του Δημοσίου. Παρά το γεγονός ότι σωρεία δικαστικών αποφάσεων έχουν δικαιώσει την Εκκλησία, το Δημόσιο εξακολουθεί να μην τα αποδεσμεύει.

Μέλη της Επιτροπής από τη μεριά της Πολιτείας, εκτός της Υπουργού Παιδείας, είναι ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και ο Γενικός Διευθυντής Θρησκευμάτων, ως Γραμματέας της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ως εκπρόσωποι συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, Ευσέβιος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος, Βασίλειος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, ο Αρχιμανδρίτης, Μάρκος Βασιλάκης, Αρχιγραμματέας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης προσκλήθηκε και παρέστη εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.
Πηγή: του Νίκου Παπαχρήστου