ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κριτική Παπανδρέου - Σαμαρά για τη στάση της Ευρώπης στην κρίση

Σε ειδικό ένθετο της Καθημερινή της Κυριακής για τη συμπλήρωση 30 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ αρθρογραφούν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και η ελληνίδα επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων.

 
Σε μια κρίσιμη για τη μετέπειτα ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας συγκυρία εορτάζονται φέτος τα 30 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ.

Σε ειδικό ένθετο της Καθημερινή της Κυριακής για τη συμπλήρωση 30 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στην Ένωση αρθρογραφούν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Ζέρζι Μπούζεκ, η ελληνίδα επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη και έλληνες ευρωβουλευτές και τεχνοκράτες στην EE.

Στο άρθρo του ο κ. Παπανδρέου επικρίνει την Ευρώπη για ατολμία στις θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει αιχμές για τη στάση που τηρούν Γερμανία, Ολλανδία και τα άλλα βόρεια κράτη στο θέμα του χρέους της Ελλάδας.

Αποσπάσματα των άρθρων

Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας συνοδεύτηκε από βήματα θετικά, αλλά μετέωρα» αναφέρει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, δεν συνοδεύτηκε με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές. Ιδιαίτερα στη λειτουργία του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός δίνει μία πρωτοφανή μάχη για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Ο πρωθυπουργός επικρίνει δε την ΕΕ για ατολμία στην προώθηση των απαραίτητων θεσμικών και πολιτικών αλλαγών, κάνοντας λόγο για αδυναμία της να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Έλλειμμα αλληλεγγύης στα πλεονασματικά ευρωπαϊκά κράτη προσάπτει στο άρθρο του ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η κρίση που περνάει η Ευρώπη δείχνει διπλό έλλειμμα: Και υπευθυνότητας, και αλληλεγγύης» τονίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, δεν είναι αλληλεγγύη να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν πρόβλημα, αλλά να τους δίνεται η ευκαιρία να λύσουν τα προβλήματά τους. Επίσης δεν είναι αλληλεγγύη να χρεώνονται με ακριβά επιτόκια οι χώρες που αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματά τους και να ανοίγει ο δρόμος για πιέσεις των κερδοσκόπων πάνω στο δημόσιο χρέος των χωρών – μελών.

«Μια αποδυναμωμένη Ευρώπη θα ζημιώσει κυρίως τους ισχυρούς του Βορρά» προειδοποιεί καταλήγοντας κ. Σαμαράς.

Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
«Αν υπήρχε ευκολότερη διέξοδος από την κρίση θα την είχαμε επιλέξει» δηλώνει από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η κρίση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο ο μόνος τρόπος επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να μπουν τα δημοσιονομικά σε σταθερή βάση. «Μας περιμένει ακόμη σκληρή δουλειά» τονίζει

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει δε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι στο πλάι της Ελλάδας.

Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζέρζι Μπούζεκ
«Το μέλλον της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια των Ελλήνων» διαμηνύει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζέρζι Μπούζεκ.

«Η Ελλάδα, αν και αντιμέτωπη με μία κρίση άνευ προηγουμένου, συμπεριφέρεται με μεγάλη υπευθυνότητα» σημειώνει, και καλεί την Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια της για οικονομική ανάκαμψη και για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη
Το έλλειμμα ενιαίας οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της Ευρώπης ήρθε στην επιφάνεια με οξύτητα και εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό που αν δεν λυθεί απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με κατάρρευση αναφέρει στο άρθρο της η επίτροπος Δαμανάκη.

Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, «η Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο ευφορίας και αυταπατών εξελίχθηκε στο προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η ελληνίδα επίτροπος τονίζει ότι το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, έχει τεράστιες ευθύνες για την κουλτούρα «ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε» που διαμορφώθηκε καλώντας να παραδεχθούμε την πραγματικότητα, να την κατανοήσουμε και κυρίως να την ανατρέψουμε.

 
Σε ντιμπέιτ καλεί τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας: Σας καλώ να τηρήσετε το λόγο σας
«Όποτε θέλετε, όπου θέλετε» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ Τσίπρας.
25.06.2019, 15:02
Μητσοτάκης: Ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
Ο κ Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα δεσμεύτηκε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ισχύσει από την 1η...
25.06.2019, 10:00
Μ. Σχοινάς: Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί
Ο κ Σχοινάς υπογράμμισε ότι αποτελεί «ελπιδοφόρο, θετικό, πολιτικό μήνυμα για το μέλλον» η επικράτηση στις...
25.06.2019, 08:20
Ευ. Βενιζέλος: Η νέα Βουλή να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών του κράτους
«Η Δικαιοσύνη είναι το κύριο θύμα των προηγούμενων 4,5 ετών», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
25.06.2019, 01:27
Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα επιτρέψει να μπει η χώρα σε περιπέτειες
«Προσχηματικοί» είναι λόγοι του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στη ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε...
24.06.2019, 22:13
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη
Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης...
24.06.2019, 21:24
Δημοσκόπηση- Εκλογές 2019: Προβάδισμα 10,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 9,7 μονάδων στη δημοτικότητα των πολιτικών...
24.06.2019, 20:40
Μητσοτάκης: Θέλω ισχυρή εντολή - Όχι νέα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Πρόεδρος ΝΔ: Εκτιμώ ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός.
24.06.2019, 19:46
ΚΚΕ: Καπρίτσια και τακτικισμοί Τσίπρα για το ντιμπέιτ
«Το ντιμπέιτ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας είχε παραμείνει στην αρχική συμφωνία των...
24.06.2019, 19:33
Εκλογές 2019: Υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας ο Σπύρος Μπιμπίλας (φωτό)
O Σπύρος Μπιμπίλας είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή την υποψηφιότητά του
24.06.2019, 16:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »