ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Προίκες και παρασκήνιο στον Σκαραμαγκά

Με αργούς ρυθμούς, διαφωνίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, παρά την πριμοδότηση των δύο δισ., εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp Marine Systems στην Abu Dhabi Mar.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 
Αν και η συμφωνία για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοινώθηκε από τη μέχρι πρότινος Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στις αρχές του περασμένου Μάρτη, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και τους Άραβες, με τους πρώτους για τα υποβρύχια , τους δεύτερους για τον διαχωρισμό των Ναυπηγείων και τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, συνεχίζονται και θεωρείται αμφίβολο αν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το παρασκήνιο είναι έντονο, όπως συνέβη από την αρχή του γερμανοαραβικού «φλερτ». Τελευταία πληροφορία αναφέρει ότι νομικός σύμβουλος του μυστηριώδους κ. Safa, βασικού μετόχου της Abu Dhabi Mar ο οποίος μετέχει στις διαβουλεύσεις έχει διατελέσει στο παρελθόν συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την περίοδο των «παχιών αγελάδων».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή. Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει υπερκομματική συναίνεση μιας και ο τρόπος που διαμορφώνεται η συμφωνία-πλαίσιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα.

Προίκα δύο δισ. στα ναυπηγεία - "αγκάθι" στα δημοσιονομικά

Με πριμοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 2 δισ, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και χωρίς οικονομικά βάρη αποκτά η αραβικών συμφερόντων Abu Dhabi Mar το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου οι αξιωματούχοι της τρόικας υπαγορεύουν λιτότητα, συρρίκνωση του εισοδήματος ,περικοπή των κρατικών δαπανών και ισοσκέλιση των δημοσιονομικών μεγεθών-ορισμένα επιβάλλεται να γίνουν ανεξαρτήτως των οδηγιών του μνημονίου-η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας των Ελληνικών Ναυπηγείων, εγκρίνοντας συμφωνία που μπορεί να «τορπιλίσει» τους επόμενους κρίσιμους για την πορεία της οικονομίας προϋπολογισμούς .Υπό την απειλή του λουκέτου στα ναυπηγεία αλλά και εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών στις συμβάσεις των υποβρυχίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το νέο αραβογερμανικό ιδιοκτησιακό σχήμα εξασφαλίζει από το ελληνικό Δημόσιο πιστώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Εκτός από τη κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων , η κυβέρνηση «δεσμεύεται» ότι ο Σκαραμαγκάς θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων κορβετών καθώς και τη συντήρηση και επισκευή των μονάδων του πολεμικού ναυτικού. Τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν την «προίκα» που συνοδεύει τη μεταβίβαση του 75,1% των μετοχών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems στην Abu Dhabi Mar.Το μεγαλύτερο τμήμα των πιστώσεων προγραμματίζεται να αποδεσμευτεί την επόμενη πενταετία, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει περαιτέρω την κατάρτιση των επόμενων προϋπολογισμών.

Ο σκόπελος του προστίμου της Κομισιόν

Το περιεχόμενο της συμφωνίας που διαμορφώνουν οι τρεις πλευρές προβλέπει επίσης ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τα επόμενα 15 χρόνια θα αναλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο αμυντικού χαρακτήρα εργολαβίες. Ο όρος αυτός θεωρείται απαράβατος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, προσπερνιέται ο σκόπελος του προστίμου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή επιτροπή στη χώρα μας στις 8 Ιουλίου 2008 για τις παράνομες επιδοτήσεις, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβαν τα ναυπηγεία την περίοδο 1997-2002. Η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση της επιτροπής επέφερε πρόστιμο, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 238 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση καταβολής του προστίμου η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτούσε την επιστροφή του ποσού από την ιδιοκτησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τον αρμόδιο Κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι θα διαχωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του Σκαραμαγκά που καλύπτουν μη στρατιωτικές δραστηριότητες και θα πουληθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα τα αξιοποιήσει επιχειρηματικά και εμπορικά σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Με τον διαχωρισμό των ναυπηγείων, επιτυγχάνεται η παραγραφή του προστίμου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Επομένως οι νέοι ιδιοκτήτες εκτός από τη πριμοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων απαλλάσσονται και από τα οικονομικά βάρη του ναυπηγείου. Ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο τίθεται εγγυητής στη σύναψη δανείου 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών δαπανών των ναυπηγείων.

Το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει

Όλοι έχουν να λαμβάνουν μόνο το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει. Αυτό είναι το τίμημα για να διατηρηθούν οι 1300 θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία. Θα διατηρηθούν; Για να διατηρηθούν δε φτάνουν μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Η Abu Dhabi Mar υπόσχεται ότι το πελατολόγιο της με το Πολεμικό Ναυτικό 52 χωρών ανά τον κόσμο, είναι σε θέση να φέρει συμβόλαια στον Σκαραμαγκά. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη ναυπήγηση τεσσάρων υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο δηλώνουν ότι «κρατούν μικρό καλάθι» για τις υποσχόμενες ναυπηγικές πρωτοβουλίες των αράβων, διότι όπως λένε αφενός δεν έχει γνωστοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο αφετέρου οι μέρες και τα έργα των Γερμανών στο Σκαραμαγκά, τη τελευταία οκταετία, έδειξαν ότι υπάρχει δουλειά όσο υπάρχουν εξοπλισμοί του Υπουργείου Άμυνας. Πάντως, η γνωστή εταιρεία αξιολόγησης από την υπόθεση της Ολυμπιακής ,Lazard Freres , που εκτίμησε την προσφορά για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, έκρινε ότι η επένδυση της Abu Dhabi Mar είναι η πλέον ικανοποιητική για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο καιρός γαρ εγγύς.
 
Στη βάση των Καναντέρ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες
Τις θερμές του ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τους πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής...
19.08.2019, 17:17
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για την Σαμοθράκη
Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι του νησιού αλλά και την ακτοπλοϊκή...
19.08.2019, 15:57
Παυλόπουλος: Διασφάλιση δημόσιας τάξης και σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τη σημασία διασφάλισης της δημόσιας τάξης στον τόπο μας, και δη στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε ο...
19.08.2019, 14:38
Σαντορινιός: Ακατάλληλο το πλοίο που έστειλε η κυβέρνηση στη Σαμοθράκη
Ο κος Σαντορινιός υπογράμμισε πως η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί που εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο.
19.08.2019, 13:18
Συνάντηση Κεραμέως με Κυμπουρόπουλο για ΑμέΑ και εκπαίδευση
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, είχε σήμερα η Υπουργός Παιδείας...
19.08.2019, 13:07
Μακρόν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης...
19.08.2019, 12:24
Οριστική λύση για Σαμοθράκη ως κεντρικό θέμα της σύσκεψης στο Μαξίμου
Δύο συσκέψεις προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης θα...
19.08.2019, 11:30
Τσιρώνης: Καλύτερα ένα αδίκημα πλημμέλημα με άμεση φυλάκιση παρά κακούργημα
«Θα προτιμούσα ένα αδίκημα να είναι βαρύ πλημμέλημα που να τρως την καμπάνα σε 1 με 1,5 χρόνο από τη στιγμή...
19.08.2019, 09:53
Ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» από Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών...
19.08.2019, 07:34
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.