Η απόφαση στους πολίτες

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι έλληνες πολίτες. Η διαδικασία θα αρχίσει στις 07.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19.00 το απόγευμα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, εκτός αν κάποιος έχει ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας του ή βρίσκεται στο εξωτερικό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η κάλυψη των εκλογών από τον ΣΚΑΪ
Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, στην εκπομπή «Εκλογές 2009» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στο στούντιο θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη, Αλέξης Παπαχελάς και Άρης Πορτοσάλτε, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, όπου θα σχολιάσουν την εκτίμηση ψήφου.

Ο ΣΚΑΪ 100,3 θα καλύψει τις εκλογές από τις 05.00 το πρωί της Κυριακής έως και τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα. Στα μικρόφωνα θα βρίσκονται οι Κώστας Αλατζάς, Γιώργος Ψάλτης, Άρης Πορτοσάλτε, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Θύμιος Καλαμούκης, Βασίλης Κουφόπουλος ενώ τον παλμό θα μεταδίδουν από τα επιτελεία των κομμάτων οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ.

Πού θα ψηφίσουν οι αρχηγοί
Στο 154ο εκλογικό τμήμα Ιωαννίνων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στο 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο 1717 ο εκλογικό τμήμα Αθηνών στη Νέα Ερυθραία.

Η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα 1780π εκλογικό τμήμα, στη Νέα Ιωνία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο 56ο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 196ο εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Που θα ψηφίσουμε

Οι πολίτες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Πώς ψηφίζουμε
Οι πολίτες προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν το διαβατήριό τους.

Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα απο το όνομα στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ποικίλλει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε.

• Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

• Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

• Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.

• Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ για να μεταφερθείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτιών (τηλεφωνικό νούμερο 1500).

Επίσης, μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή της Νομαρχίας Αθηνών (για τους ψηφοφόρους της Αττικής) 801 11 39000 από τις 7:00 έως τις 20:00.

Οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους νομαρχίες.

Πηγή: skai.gr