-
Πώς επελέγησαν οι διαδικασίες στις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις μείωσης της γραφειοκρατίας;
-
Τι αλλάζει με τα πιστοποιητικά; Σε ποιες περιπτώσεις θα αρκεί η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης; Από την άλλη πλευρά, ποιες είναι οι δικλείδες προκειμένου να μην γίνονται δεκτές ψευδείς δηλώσεις;
-
Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα μπορεί το δημόσιο να διεκδικεί τις περιουσίες των πολιτών; Πώς διασφαλίζεται ότι η αποχή του Δημοσίου από τη διεκδίκηση ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «χάρισμα» περιουσιών σημαντικής αξίας σε ιδιώτες;
1. Γιατί τώρα; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στον έβδομο χρόνο αυτής της κυβέρνησης για να παρουσιαστεί σχέδιο νόμου για τη μείωση της γραφειοκρατίας.;
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι η πρώτη παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης για την μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των πολιτών. Έχουν προηγηθεί - μεταξύ άλλων - η ψηφιοποίηση εκατοντάδων διαδικασιών του Δημοσίου μέσω του gov.gr, η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω του 1555 για τον ΕΦΚΑ και του 1566 για τις υπηρεσίες υγείας, η προώθηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Προχωρούμε στον τομέα αυτό με συνέπεια και επιμονή. Υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει παράλληλα ότι η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα πρέπει να συνεχιστεί και συνεχίζεται.
2. Πώς επελέγησαν οι διαδικασίες στις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις μείωσης της γραφειοκρατίας;
Αξιοποιήσαμε εκθέσεις που έχει υποβάλει ο Συνήγορος του Πολίτη, προτάσεις βουλευτών, έγινε διάλογος με τα υπουργεία, καταγράφηκαν παράπονα και καταγγελίες πολιτών μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία όπως φάνηκε από την επεξεργασία που ακολούθησε, αφορούσαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι 14 συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες δίνονται αντίστοιχα συγκεκριμένες, πρακτικές λύσεις με δέσμη παρεμβάσεων υπέρ των πολιτών και κατά της αλαζονείας ή και αυθαιρεσίας της Διοίκησης. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί η προσπάθεια περιορισμού της γραφειοκρατίας και το επόμενο διάστημα.
3. Τι αλλάζει με τα πιστοποιητικά; Σε ποιες περιπτώσεις θα αρκεί η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης; Από την άλλη πλευρά, ποιες είναι οι δικλείδες προκειμένου να μην γίνονται δεκτές ψευδείς δηλώσεις;
Η διοικητική πράξη θα εκδίδεται αμέσως, με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης αν δεν είναι προδήλως αβάσιμη. Θα ακολουθεί έλεγχος αμέσως μόλις ληφθούν τα δικαιολογητικά που έχουν υποκατασταθεί από την υπεύθυνη δήλωση. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση ήταν ανακριβής, θα ανακαλείται η διοικητική πράξη και θα επιβάλλεται ειδική, αυστηρότερη ποινή για ανακριβείς δηλώσεις. Η ποινή θα είναι αντίστοιχη με το όφελος που επεδίωξε να αποκομίσει εκείνος που υπέβαλε την ψευδή δήλωση.
Παράλληλα, η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης δεν θα ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ψευδή δήλωση- ο έλεγχος θα γίνεται µέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας και της διασύνδεσης µε το Ποινικό Μητρώο.
Η φιλοσοφία της ρύθμισης είναι: Μέχρι η διαλειτουργικότητα να γίνει καθολική, (ώστε η μία κρατική υπηρεσία να μην ζητά πιστοποιητικά που διαθέτει μια άλλη), ο πολίτης να μην προσκομίζει πιστοποιητικά που ήδη διαθέτει η δημόσια διοίκηση αλλά να υποβάλει μια υπεύθυνη δήλωση. Ενδεικτικά, από εδώ και πέρα δεν θα προσκομίζονται: ληξιαρχική πράξη γάμου, θανάτου, πτυχία, αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών, διάφορα κτηματολογικά πιστοποιητικά, πιστοποιητικό ιθαγένειας κ.ά..
4. Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα μπορεί το δημόσιο να διεκδικεί τις περιουσίες των πολιτών; Πώς διασφαλίζεται ότι η αποχή του Δημοσίου από τη διεκδίκηση ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «χάρισμα» περιουσιών σημαντικής αξίας σε ιδιώτες;
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα είναι ότι το Δημόσιο διεκδικεί δικαστικά ακίνητα, χωρίς να διαθέτει τίτλο ή επικαλούμενο ότι ήταν δημόσια γη επί Τουρκοκρατίας. Για παράδειγμα το Δημόσιο διεκδικεί μεταξύ άλλων τη Σαρωνίδα, πολυκατοικίες στην Καρδίτσα και στον Εύοσμο. Η λύση που προωθείται είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Αρείου Πάγου που λέει ότι, όταν το Δημόσιο επικαλείται διαδοχή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρέπει να αποδεικνύει ότι το ακίνητο που διεκδικεί κάθε φορά ήταν πράγματι δημόσιο ακίνητο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι αν το Δημόσιο έχει τίτλο ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση (δηλαδή έχει περάσει και το στάδιο του Αρείου Πάγου), δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του. Τίθενται επίσης τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονικά ορόσημα:
- Οι ιδιώτες ή οι δικαιοπάροχοί τους να έχουν ακίνητο με τίτλο κτήσης μετεγγραμμένο μέχρι το 1975.
- Οι ιδιώτες έχουν εγκατασταθεί κατόπιν υπόδειξης δημόσιας αρχής στο πλαίσιο της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας χωρίς να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η μεταβίβαση της κυριότητας σ’ αυτούς (κυρίως πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και αντιμετωπίζουν τώρα τις διεκδικήσεις του Δημοσίου).
- Να διαθέτουν προσωρινά παραχωρητήρια ή αντίστοιχους τίτλους που έχει εκδώσει η Διοίκηση.
Με την εφαρμογή της ρύθμισης, καταργούνται οι εκκρεμείς δίκες για ακίνητα που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες και δεν θα αρχίσουν καινούργιες δίκες στις περιοχές, όπου συμπληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση αγωγής (μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την πρώτη ανάρτηση).
Επιπλέον από τη ρύθμιση εξαιρούνται κοινόχρηστα ακίνητα, αιγιαλοί, αρχαιολογικοί χώροι ενώ δεν επηρεάζεται επίσης η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά ακίνητα και κυρίως κατοικίες για τα οποία το Δημόσιο επί δεκαετίες δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Αντίθετα με πράξεις της διοίκησης (π.χ. κατασκευή δρόμων, δικτύων ύδρευσης - ηλεκτροδότησης κλπ. από κρατικές τότε εταιρίες) αναγνώρισε έμμεσα την υπάρχουσα κατάσταση.
5. Πώς θα μπορεί πλέον ο πολίτης να παρακολουθεί τις υποθέσεις του με το Δημόσιο;
Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει την πορεία της υπόθεσής του, τον υπάλληλο στον οποίο έχει χρεωθεί, καθώς και μια εκτίμηση για το χρόνο διεκπεραίωσης. Δεν θα υπάρχει πλέον η εντύπωση – ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – ότι η αίτηση έχει χαθεί ή είναι «αγνώστου παραλήπτη».
6. Τι αλλάζει με τη δημοσιότητα των εγκυκλίων;
Μπαίνουν κανόνες ώστε αφενός οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν την εγκύκλιο που τους ενδιαφέρει και αφετέρου η εγκύκλιος που βρίσκουν να είναι η ισχύουσα και όχι παλαιότερη. Ήδη οι εγκύκλιοι αναρτώνται στη Διαύγεια, όπου όμως η αναζήτηση εγγράφων είναι δυσχερής. Στο εξής κάθε εγκύκλιος θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου ή του φορέα τον οποίο αφορά. Αν δεν αναρτηθεί, δεν θα ισχύει. Σημειώνεται ότι η πρακτική της ανάρτησης των εγκυκλίων εφαρμόζεται ήδη από ορισμένους φορείς του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ.
7. Πώς οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα ωράρια των δημόσιων υπηρεσιών;
Το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου ρυθμίζεται γενικά από το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως υπάρχουν υπηρεσίες (π.χ. ΚΕΠ) που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν διαφορετικά ωράρια υποδοχής του κοινού. Για αυτούς τους λόγους και προκειμένου να μην βρίσκουν οι πολίτες κλειστές πόρτες στο Δημόσιο, στις ιστοσελίδες των υπουργείων / φορέων θα αναρτώνται υποχρεωτικά τα ωράρια λειτουργίας.
8. Τι σημαίνει ότι πλέον οι συμβολαιογράφοι θα λειτουργούν ως one – stop-shop για τη μεταβίβαση ακινήτων;
Πρακτικά, οι συμβαλλόμενοι θα πηγαίνουν στο συμβολαιογράφο μόνο για να βάλουν την υπογραφή. Όλη η προεργασία που απαιτείται θα διεκπεραιώνεται από το συμβολαιογράφο ο οποίος θα συλλέγει τα δικαιολογητικά (ήδη οι συμβολαιογράφοι συλλέγουν ορισμένα από αυτά) για τη μεταβίβαση, θα καταρτίζει και θα υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας, τις αιτήσεις στο Κτηματολόγιο και θα πληρώνει (μέσω ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού) τους φόρους και τα λοιπά έξοδα. Προφανώς για τις πρόσθετες υπηρεσίες που θα παρέχουν οι συμβολαιογράφοι, απαλλάσσοντας τους πολίτες από το κόστος, το χρόνο και την ταλαιπωρία της διεκπεραίωσης των αντίστοιχων διαδικασιών, θα προβλέπεται αντίστοιχη αμοιβή.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.