ΑΠΟΨΕΙΣ


Εξπρές Σαμίνα

Το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" θύμισε την τραγωδία της Φαλκονέρας στο κοινό και προκάλεσε οργή κατά πλοιοκτητών και κυβέρνησης.|Το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" θύμισε την τραγωδία της Φαλκονέρας στο κοινό και προκάλεσε οργή κατά πλοιοκτητών και κυβέρνησης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Το 1966, όταν ναυπηγήθηκε στη Γαλλία, ονομάστικε Κορσική. Το 1980, που μεταγράφηκε στα ελληνικά νερά από την εταιρία Αγαπητός ονομάστηκε Βεργίνα. Πέρασε στα χέρια της Μίνοαν Φλάιν Ντόλφινς το 2000 και έλαβε το όνομα Εξπρες Σαμίνα. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 έπεσε σε ξέρα ανοικτά της Πάρου.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000, 01:11 πμ

Σε ξέρα στα ανοιχτά της Πάρου προσάραξε το βράδυ της Τρίτης το Ε/Γ, Ο/Γ Εξπρές Σαμίνα, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, Πάτμο και Λειψούς με 500 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Πάρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες στο σημείο σπεύδουν παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκά για να βοηθήσουν τους επιβάτες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα και κλίση.

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το Εξπρές Σάμινα, της εταιρίας Μίνοαν Φλάιν Ντόλφινς, βυθίστηκε ανοικτά της νήσου Πάρου στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, μετά τις 22.15 το βράδυ, αφού προσέκρουσε σε σύμπλεγμα βραχονησίδων. Μόλις δυό μίλια ανοικτά της Πάρου και χωρίς το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίσσονταν να γίνει κατανοητό για πολλές ώρες. Η πρώτη εικόνα όλων, περιγράφεται σαφώς από το τηλεγράφημα του Μακεδονικού Πρακτορείου. Ούτε ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας ούτε οι πλοιοκτήτες ανησυχούσαν, παρ' ότι η εικόνα που έδιναν όσοι επιβάτες επικοινώνησαν με τον Τύπο, χάρη στις νέες τεχνολογίες, ήταν αυτή ενός πλοίου που βυθίζεται ενώ, λόγω συσκότισης, επικρατούν συνθήκες πανικού.

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων όσων χάθηκαν στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου Εξπρές Σαμίνα, στο λιμάνι της Πάρου
Το Σάμινα είχε βουλιάξει σε λιγότερο από μισή ώρα. Και στη δική του περίπτωση, οι ψαράδες κι οι απλοί πολίτες του κοντινού νησιού είναι αυτοί που κατορθώνουν να σώσουν τις περισσότερες ζωές. Τα σκάφη του λιμενικού και κάποια αγγλικά πλοία που παίρνουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση, συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Το πρωί, ενώ η Πάρος έχει ξεσηκωθεί για να ανταπεξέλθει και να μπορέσει να βοηθήσει τους διασωθέντες, γίνονται αντιληπτές οι διαστάσεις της τραγωδίας. Ογδόντα ένας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία της χώρας, για την οποία κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη ενώ είναι δεδομένο το ανθρώπινο λάθος, αφού το καράβι πήγαινε με αυτόματο πιλότο...

Και το ναυάγιο του Σάμινα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, καθώς έγιναν πολλές καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση της πλοιοκτήτριας του Σάμινα και χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπέρ του Παντελή Σφηνιά, του ανθρώπου στην κορυφή της Μίνοαν Φλάιν Ντόλφινς. Η Καθημερινή σημείωνε χαρακτηριστικά πως υπό το βάρος του τραγικού ναυαγίου [...] η κυβέρνηση και ειδικώς το ΥΕΝ επιχειρούν να υπερβούν την κρίση με την επίσπευση των διαδικασιών απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας.

Δύο μήνες μετά το ναυάγιο, ο Παντελής Σφηνιάς έθεσε τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από τον έκτο όροφο των γραφείων της εταιρίας.
"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"
Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής...
13.12.2018, 11:18
Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.