ΑΠΟΨΕΙΣ


Η διαφθορά επί ΣΥΡΙΖΑ

Επί διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκαλυφθεί αρκετές γκρίζες περιπτώσεις, που χρήζουν περαιτέρω μελέτης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η διαφθορά αποτελεί μια από τις βασικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. Παρότι τα τελευταία χρόνια η χώρα κατάφερε να βελτιώσει λίγο τη θέση της στην έκθεση της διεθνούς διαφάνειας, λόγω της εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως η «Διαύγεια», εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά έναντι των ανεπτυγμένων χωρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με σημαία του τον πόλεμο κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Από τις δημόσιες συμβάσεις, την υγεία και τους επίορκους υπαλλήλους μέχρι το αμαρτωλό τρίγωνο τράπεζες-ΜΜΕ-κόμματα. Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης όμως δεν έχει σημειώσει βήματα προόδου. Αντιθέτως, με στοχευμένες κινήσεις δείχνει ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να εγκαθιδρύσει ένα δικό του σύστημα νομής και απόλυτου ελέγχου της εξουσίας, το οποίο φυσικά δημιουργεί νέους θύλακες διαφθοράς και διαπλοκής. Επιπλέον, επί διακυβέρνησής του έχουν αποκαλυφθεί αρκετές γκρίζες περιπτώσεις, που χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Με την ανάληψη της πρώτης κυβέρνησης κατήργησε το θεσμό του εθνικού εισαγγελέα κατά της διαφθοράς (κ. Τεντές).

2.Στη θέση του διόρισε ως υπουργό, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς τον κ. Νικολούδη, ο οποίος όμως αναφερόταν απευθείας στον πρωθυπουργό, έχανε δηλαδή μέρος της θεσμικής ανεξαρτησίας, που απολαμβάνει ένας δικαστικός. Αυτό αυτόματα απάλλασσε το πρωθυπουργικό περιβάλλον από τυχόν έλεγχο μελλοντικά.

3.Στον ανασχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης ο κ. Νικολούδης απομακρύνθηκε μυστηριωδώς από τη θέση του κι ενώ προετοίμαζε παρεμβάσεις ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού! Οι αρμοδιότητες της θέσης υποβαθμίστηκαν εκ νέου αφού μεταφέρθηκαν στο υπουργείο δικαιοσύνης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο.

4.Η ποδηγέτηση της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία γίνεται πλέον πιο επίμονα και άγαρμπα από ποτέ. Η βουτιά στην επετηρίδα για την επιλογή των ανώτατων δικαστικών, ο πειθαρχικός έλεγχος σε Τσατάνη και Ντογιάκο, ο ανελέητος πόλεμος κατά της κυρίας Ράικου είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που όπως φαίνεται αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

5.Στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, οι επίορκοι με το νόμο Κατρούγκαλου δεν απομακρύνονται πλέον αυτοδικαίως, αλλά παραμένουν στη θέση τους και αμείβονται κανονικά μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

6.Έχουν παρατηρηθεί απόπειρες να παρακαμφθεί η υποχρεωτική ανάρτηση των δαπανών στη «Διαύγεια». Ακόμη, η εφαρμογή άλλων σημαντικών ηλεκτρονικών συστημάτων παρουσιάζει κατά καιρούς μεγάλες καθυστερήσεις (πχ. το σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις καθυστέρησε 2 χρόνια με τη δικαιολογία ότι οι υπάλληλοι χρειάζονται ειδική εκπαίδευση).

7.Το σύστημα δημοσίων συμβάσεων παραμένει κατακερματισμένο με 6.500 αναθέτουσες αρχές. Ως αποτέλεσμα, βάσει μελέτης του ΟΟΣΑ χάνονται έως και €4 δις ετησίως λόγω υπερτιμολογήσεων και μη βέλτιστων συμφωνιών.

8.Οι υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων μαίνονται αμείωτες. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής με τις αυξημένες επιστροφές που υποχρεούνται να κάνουν οι φαρμακευτικές στο δημόσιο (clawback).

9.Η χορήγηση από την τράπεζα Αττικής (θαλασσο)δανείων σε ημέτερους με εντελώς αδιαφανείς μεθόδους. Ως συνέπεια, τα κόκκινα δάνεια να ξεπερνούν σήμερα τα 2/3 του χαρτοφυλακίου της, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία της έχει εξαϋλωθεί, μαζί ασφαλώς με τα χρήματα των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. Ας μη ξεχνάμε ότι κύριος μέτοχος είναι το ταμείο των μηχανικών, το οποίο στις δύο τελευταίες κεφαλαιοποιήσεις έχει συνεισφέρει από τα αποθεματικά του €814 εκ!

10.Η περίπτωση Καλογρίτσα, είναι εξίσου ενδεικτική. Εκτός από εθνικός προμηθευτής δημόσιων έργων (τρανό παράδειγμα το σπάσιμο σε 8 κομμάτια της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου προς διευκόλυνσή του), έλαβε μέρος στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών προσκομίζοντας εκπρόθεσμα εγγυητική επιστολή της… τράπεζας Αττικής! Παρότι πλειοδότησε τη μία από τις τέσσερις άδειες με προσφορά €53 εκ και πέρασε επιτυχώς τον έλεγχο πόθεν έσχες που διενήργησε η κυβέρνηση, από την έρευνα αποδείχθηκε ότι κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που προσκόμισε δεν ανταποκρίνονταν στα οικονομικά δεδομένα (τα περίφημα… βοσκοτόπια της Ιθάκης).

11.Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων προς τη Σαουδική Αραβία με μεσάζων τον επιχειρηματία κ. Παπαδόπουλο.

12. Η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Lockheed της αναβάθμισης 5 υπέργηρων πολεμικών αεροσκαφών, ύψους 500 εκατ δολαρίων.

13. Η παραίτηση του κ. Κριμιζή από τον νεοσυσταθέντα ελληνικό διαστημικό οργανισμό με ευθείες βολές για αδιαφανείς διαδικασίες υποδοχής και χρήσης των εξωτερικών πόρων από ανθρώπους στο περιβάλλον του υπουργού άσχετους με το αντικείμενο.

14. Οι ενδείξεις για κατασπατάληση των πόρων του μεταναστευτικού με αδιαφανείς μεθόδους διανομής τους, που οδήγησε αρχικά στην παραίτηση του κ. Βουδούρη και τώρα στην έρευνα από την OLAF, την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε.

15. Το χαμηλό τίμημα και άλλα γκρίζα σημεία της σύμβασης για την παραχώρηση του Θριάσιου πεδίου.

16. Το τίμημα για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο ήταν €700 εκατ πιο χαμηλό από αυτό που τελικώς δόθηκε, κατόπιν της δυναμικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

17.Το φέσι πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ από την Εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στη διαφθορά, η οποία ως πρακτική και νοοτροπία υποσκάπτει τα θεμέλια της ελληνικής πολιτείας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες και γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις:

•Να γίνει εμφανής διάκριση των 3 εξουσιών. Ο βουλευτής να μην μπορεί ταυτόχρονα να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Επίσης, υπουργοί και όσοι κατέχουν υψηλά δημόσια αξιώματα να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτευθούν αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, παρά μόνο μετά το πέρας μιας τετραετίας.

•Να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με επιλογή των ανώτατων δικαστικών μέσω ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

•Κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργού και εκλογίκευση του πλαισίου βουλευτικής ασυλίας.

•Περιορισμός της πολυνομίας και της κακοτεχνίας των νόμων

•Υπαγωγή όλων των ελεγκτικών φορέων, που σήμερα είναι διασπαρμένοι με παράλληλες και πολλές φορές αντικρουόμενες αρμοδιότητες, κάτω από τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς.

•Χειραφέτηση της δημόσιας διοίκησης από τους πολιτικούς και επιλογή διευθυντικών στελεχών μόνο μέσω αξιοκρατικής διαδικασίας

•Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των δημόσιων υπηρεσιών.

•Εθνικό σύστημα προμηθειών με ενοποίηση των χιλιάδων αναθετουσών αρχών, ενιαία βάση δεδομένων και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

•Πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης στα πρότυπα του αμερικάνικου Performance.gov

Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι Οικονομoλόγος, CFA
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.