Κίνδυνος για την υγεία το κόκκινο κρέας, δηλώνουν ερευνητές του Χάρβαρντ

Άνθρωποι που θρέφονται με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αυξάνουν τη θνησιμότητά τους και καθίστανται πιο ευάλωτοι στον καρκίνο και καρδιοαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η κατανάλωση υπερβάλλουσας ποσότητας ακατέργαστου κόκκινου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά 13%, την πιθανότητα θανατηφόρας καρδιοαγγειακής πάθησης κατά 18% και την θνησιμότητα λόγω καρκίνου κατά 10%. Ο κίνδυνος σε περίπτωση κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς τα ποσοστά ανέρχονται σε 20, 21 και 16% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν λόγω του εντυπωσιακού αριθμού συμμετεχόντων πολιτών και του χρονικού της εύρους. Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 37.968 άνδρες μεταξύ του 1986 και του 2008 και με 83.644 γυναίκες από το 1980 έως το 2008.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπιδίων που περιέχονται στο κόκκινο κρέας είναι υπαίτια για τα προβλήματα υγείας που αυτό δύναται να προκαλέσει στους καταναλωτές, ενώ το νάτριο που χρησιμοποιείται στην κατεργασία του κρέατος αποτελεί επιπρόσθετο κίνδυνο λόγω της επίδρασής του στην πίεση του αίματος.

Σε περίπτωση που το κόκκινο κρέατος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διατροφικών μας συνηθειών, οι ιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προτείνουν την αντικατάσταση του κρέατος με ψάρια, κοτόπουλο ή ξηρούς καρπούς.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος