Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του μαστού στη Βρετανία

Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν στη Βρετανία τα κρούσματα καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών στις κρίσιμες ηλικίες.

Τα επίσημα στοιχεία για τα δέκα χρόνια μέχρι και το 2008 απεικονίζουν μία αύξηση στις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη Βρετανία κατά 3,5%, με το ποσοστό να φτάνει το 6% στις ηλικίες 50 με 69. Μόνο το 2008 καταγράφηκαν 47.700 νέα κρούσματα στη Βρετανία (από 42.400 το 1999).

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη οργάνωση αρωγής και ερευνών για τον καρκίνο στη Βρετανία, το Cancer Research UK αυτό σημαίνει ότι πλέον μία στις οχτώ γυναίκες έχει σοβαρές πιθανότητες να αναπτύξει όγκο στο στήθος κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Αυτή η αυξητική τάση αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα στην αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών, στη λιγότερη φυσική άσκηση, στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα κορεσμένα λίπη. Η αλλαγή αυτών των συνηθειών και μόνο θα μείωνε την προσβολή από καρκίνο κάθε μορφής κατά 79.000 περιπτώσεις το χρόνο στη Βρετανία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα προκύπτει και το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ζουν επί τουλάχιστον μία ή δύο δεκαετίες μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα τα 2/3 των ασθενών ζουν τουλάχιστον για 20 χρόνια και τα τρία τέταρτα τουλάχιστον για δέκα χρόνια.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο