Κλείσιμο

Αυξημένα κατά 50% τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η νέα γρίπη στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μόνο αυτή την εβδομάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.000, ενώ πάνω από 10 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική, τα περισσότερα σε κρίσιμη κατάσταση.

Αργά χθες το βράδυ το ΕΚΕΠΥ ανακοίνωσε νέο σοβαρό κρούσμα. Πρόκειται για έναν 26χρονο ο οποίος νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1) και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Ο 26χρονος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι επιστήμονες και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού, καλώντας μάλιστα όσους ανήκουν στις λεγόμενες "ευπαθείς ομάδες" να εμβολιασθούν άμεσα διότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη νέα γρίπη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Μάριος Λαζανάς έθεσε θέμα "επαγγελματικής ευθύνης γιατρών και νοσηλευτών" και χαρακτήρισε "ανεύθυνους" όσους διατυπώνουν απόψεις κατά του εμβολίου. Μάλιστα, οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων τους κάλεσαν να προσκομίσουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", με δεδομένη την πίεση η οποία ήδη έχει αρχίσει να ασκείται στα νοσοκομεία εξαιτίας της προσέλευσης πολλών περιστατικών, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας προχωρεί σε τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαλογή ασθενών, χορήγηση αντιικών φαρμάκων (ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού), χωρίς καθυστέρηση και δέσμευση μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων για τους ασθενείς με γρίπη.

Οι παρενέργειες του εμβολίου

Την επίσημη λίστα των παρενεργειών απο το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης του γερμανικού Ινστιτούτου, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο από το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας bild.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 652 ανεπιθύμητα συμβάντα σε 197 ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 10 μηνών και 92 ετών.

Οι 53 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα σοβαρές, και σε δύο περιπτώσεις οι ασθενείς κατέληξαν.

Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν πόνος και ερυθρίαση στο σημείο του εμβολιασμού, πονοκέφαλος, πυρετός, κούραση και μυικοί πόνοι. Οι σοβαρότερες παρενέργειες ήταν 11 αλλεργίες, 6 νευρολογικές αντιδράσεις, 3 αντιδράσεις του καρδιαγγειακού και 3 του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: skai.gr